Плакат којим се најављује изложба у Бегораду / -ФОТО: ДОМ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ "БЕОГРАД"
31/05/2022 u 14:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Интимна сликарска исповијест

Након Београда, Милутин Обрадовић ће се крајем године представити и публици у Сомбору

Самостална изложба сликара Милутина Обрадовића "Обичан малецки сан" биће отворена у петак, 10. јуна, у 19 часова у галериjи Дома Воjске Србиjе у Београду. Изложбу ће прогласити отвореном истакнути глумац Александар Срећковић-Кубура, док ће се испред установе Дома Воjске обратити виши кустос Jелена Кнежевић, начелница галериjе.

Како стоји у најави, Обрадовић jе пажњу на себе и своjе стваралаштво скренуо експлозиjом боjа, емоциjа и страсти, приjе свега мотивом коња. Обрадовић поjашњава разлог доминациjе тога мотива на своjим платнима:

– За мене jе коњ снага, мушкост, брижност, те вjечити симбол да ће и наjдаља будућност рађати своjу будућност - каже сликар из Бијелог Поља.

Обрадовић jе jедан од наjзапажениjих сликара Црне Горе, стоји у најави. Излагао jе у престижним галериjама у земљи и региону - Црноj Гори, Србиjи, Словениjи Босни и Херцеговини, представљао се на колективним изложбама у Риму, Милану и у Паризу.

Рецензенткиња каталога за ову изложбу, др Александра Поповић, је записала:

– За Милутина Обрадовића сликарство ниjе занимање, већ опсесиjа, поезиjа и наjинтимниjа исповијест. Он не слика да би стварао, већ да би као човјек опстао - оцијенила је др Поповић.

Сложен и згуснут умјетнички језик

"Радови Милутина Обрадовића су дјела сложеног и згуснутог умјетничког jезика, препуна необичног симболизма, коjим он уобличава своjу унутрашњу реалност. Обиљем чулних подстицаjа, естетском пуноћом и увјерљивошћу сликарског израза, платна и цртежи овог умјетника снажно дјелуjу на посматрача", оцјењује др Поповић.

– И поред свеколике колористичке разиграности и распричаности, његова дјела одаjу утисак уређеног простора, а чврста композициона рјешења доминираjу у свим димензиjама сликаног поља - записала је Поповић.

Поставку изложбе "Обичан малецки сан" чини 21 Обрадовићева слика урађена у техници уљаних боjа на платну и 26 цртежа рађених комбинованом техником, а како наводе у најави, биће ово „значаjан ликовни празник за очи коjи ће Обрадовић "поклонити" jош jедном београдскоj публици”.

Изложба ће бити отворена до 30. јуна, а након тога, Обрадовић ће се представити публици Сомбора у децембру ове године у Културном центру "Лаза Костић".

Милутин Обрадовић рођен jе 1979. године у Биjелом Пољу. Дипломирао jе на ФЛУ на Цетињу 2002.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:34