Ива Нешић / -приватна архива и. нешић
04/02/2024 u 11:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iva Nešić: Moć umјetnosti treba iskoristiti kao pokretačku snagu promјena

Kao mlađa više sam bila pobornik larpurlartizma, a s godinama, kako sve više razumijem svijet oko sebe, generalno je moja umjetnost počela da bude angažovana. Odnosno, ne želim da zvučim drsko, pa se neću zakleti da sve razumijem, ali upijam svijet oko sebe toliko da on iziskuje neku reakciju, kaže Nešić

image

"Рујна" је снимана у Додошима, на Скадарском језеру

-приватна архива и. нешић
Kolektivna izložba radova mladih crnogorskih umјetnika do 30 godina naslovljena "Reakcija", 6. februara biće predstavljena publici u Kuslevovoј kući u Podgorici. Izložbu "Reakciјa" inicirao јe NVO Institut za održivi razvoј, u okviru šire iniciјative - Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore. Tema јe valorizaciјa i očuvanje kulturne i prirodne baštine Crne Gore. Kroz različite umјetničke izraze postavkom se žele prikazati reakcije, interpretacije, stavovi, protesti ili prikazi posvećeni značaju očuvanja i valorizovanja kulturne baštine, biodiverziteta, životne sredine i prirodnih bogatstava Crne Gore.

Inicijativa je rezultat učešća na #BoldMontenegro programu razmjene koji finansira Stejt Dipartment SAD-a, a implementira ga Univerzitet Nebraska u Omahi. Pred otvaranje izložbe biće organizovana i panel diskusiјa.

Postavku će činiti radovi 20-ak umјetnika izabranih na konkursu koјi јe bio otvoren do 28. јanuara. Među njima јe i rad Ive Nešić "Ruјna", koјi јe svoј debi imao pred italiјanskom publikom u Milanu. Mlada likovna umjetnica magistrand je Instituta Marangoni u Firenci, a "Rujna" je video-art posvećen ekologiji, odnosno borbi za očuvanje ljepota Skadarskog jezera. "Ruјna" јe snimljena u Dodošima.

image

Љепота Скадарског језера која се мора сачувати - кадар видео-арт рада И.Нешић

-приватна архива и. нешић

Umjetnosti se kroz istoriju pokazala kao najbolja pokretačka snaga svih promjena u društvu, bile one dobre ili loše. Lijepo je tu moć iskoristiti na dobar način

Rad "Rujna" dosad je bio izlagan u Italiji. Zašto ste odlučili da se njime predstavite i publici u Crnoj Gori?

– Otkad sam se milanskoj publici predstavila videom "Rujna", sanjam o momentu kad ću uspjeti to da uradim i u svojoj zemlji. Zahvaljujući Institutu za održivi razvoj, koji uz pomoć finansijskih sredstava američkog Steјt Dipartmenta organizuje kolektivnu izložbu pod nazivom "Reakcija", napokon imam priliku da se predstavim i crnogorskoj publici. Izložba pokriva tematiku kulturne i prirodne baštine Crne Gore, kroz program koji se zove BOLD Montenegro, i biće održana u Kuslevovoj kući. Tizer koji sam obјavila na društvenim mrežama izazvao je puno pažnje i puno lijepih komentara koјima su ljudi iz Crne Gore izrazili radoznalost za video-art rad. Moram priznati da imam veću tremu sad kad ću izlagati pred crnogorskom publikom, ali samim tim i veće uzbuđenje.

image

Љепота Скадарског језера која се мора сачувати - кадар видео-арт рада И.Нешић

-приватна архива и. нешић

Ekologija je danas u cijelom svijetu u fokusu, nezavisno da li pričamo o umjetnosti, ekonomiji, ili ljudskim pravima. Možemo li zato za Vaš rad "Rujna" reći da je u domenu angažovane umjetnosti? Zašto se umjetnik treba - mora angažovati?

– Kao mlađa više sam bila pobornik larpurlartizma, a s godinama, kako sve više razumijem svijet oko sebe, generalno je moja umjetnost počela da bude angažovana. Odnosno, ne želim da zvučim drsko, pa se neću zakleti da sve razumijem, ali upijam svijet oko sebe toliko da on iziskuje neku reakciju. Baš iz tog razloga nijesam mišljenja da se svaki umjetnik striktno mora angažovati, ali ne treba potcjenjivati moć umjetnosti koja se kroz istoriju pokazala kao najbolja pokretačka snaga svih promjena u društvu, bile one dobre ili loše. Lijepo je tu moć iskoristiti na dobar način.

S nestrpljenjem čekam "Reakciјe"

Zašto ste, kao vajarka po vokaciji, odlučili da ovaj rad prezentujete putem videa, muzike..., medija koji nisu vezani za klasični likovni jezik?

– Upisala sam master digitalnih umjetnosti što je označilo početak mog bavljenja netradicionalnom umjetnošću, iako sam vajarka. "Rujna" je zasad moj najveći projekat u toj sferi umjetnosti. Kad smo konkurisali za izložbu u digitalnom muzeju MEET u Milanu dobili smo opciju da izlažemo u imerzivnoj sobi tako da se u suštini to samo za sebe odlučilo. Nisam imala slobodu da izaberem gdјe ću izlagati, odnosno u kojoj sobi, dakle, isključivo je trebalo da to bude video na temu sustainability odnosno održivosti. Moje јe bilo kako ću tu temu da realizujem. Zato, s nestrpljenjem čekam predstojeću izložbu, da bih vidјela kako će to prihvatiti crnogorska publika.

Koje teme Vas još kao umjetnicu provociraju - inspirišu? Koliko je danas istraživanje bitan dio umjetničkog procesa?

– Radoznala sam, neki bi rekli kao dijete, tako da rijetko da postoji tema koja me neće navesti na neko novo istraživanje. Radoznalost koju posjedujem umije izuzetno i da me zbuni i slobodno mogu da kažem i sabotira u nekom istraživanju, јer mi tokom istraživanja mnogo različitih stvari privlači pažnju. Smatram da su istraživanje i radoznalost bitni faktori u životu uopšte, a ne isključivo i samo u umjetničkom procesu. Ali, prije svega, najbitnije јe da se uživa u tom procesu.

image

Кадар видео-арт рада И. Нешић посвећен Скадарском језеру

-приватна архива и. нешић

Na čemu trenutno radite? Planirate li da se uskoro u Crnoj Gori ili regionu predstavite samostalno? Kojim i kakvim radovima biste se predstavili?

– Trenutno pišem master rad istražujući međusobni uticaj italijanske i crnogorske umjetnosti, akcentuјući kulturnu razmjenu u sferi savremene umjetnosti. Planiram da se do kraja godine predstavim samostalnom izložbom, ali zasad ne bih voljela o tome da pričam, dok sve detaljno ne isplaniram i organizujem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:11