Галерија ”Тера” и скулптуре на отвореном / -ФОТО: ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ "ТЕРРА"
19/01/2022 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ивана Радовановић ствараће за "Теру"

До сада jе на симпозиjуму "Тера" учествовало око 250 ваjара из 43 државе

Вајарка др Ивана Радовaновић изабрана је да учествује на 41. Интернационалном симпозиjуму "Terra 2022" који се одржава у Кикинди. Поред ње, Умјетнички савјет Центра за ликовну и примењену уметност "Terra" за овогодишње издање Симпозијума изабрао је још вајаре Јулију Клем (Њемачка), Бернарда Ридигера (Француска), Александра Бунчића (Србија), Лазара Марковића (Србија) и Богдана Вукосављевића (Србија).

Ивана Радовановић дипломирала је ваjарство на Факултету ликовних умjетности на Цетињу, у класи проф. Павла Пеjовића код кога jе и магистрирала (2009). Завршила докторске студиjе (2016) на Факултету ликовних уметности у Београду под менторством проф. Душана Петровића. Добитник jе Фулбраjтове стипендиjе за пост докторско истраживање (2018/19). Самостално излаже од 2007. а до сада jе остварила велики броj изложби у земљи и иностранству, од коjих се посебно истиче њено учешће и представљање Црне Горе на 57. Венециjанском биjеналу у Венециjи – "VIVA ARTE VIVA". Добитница jе броjних награда. Учесница различитих резиденциjалних програма широм свијета. Чланица jе одбора за ликовну умjетност ЦАНУ од 2019. године. Ради као доцент (2021) на ФЛУ Цетиње.

Скулптуре у теракоти великог формата

Интернационални симпозиjум скулптуре у теракоти великог формата "Terra" основао jе 1982. године академски ваjар Слободан Коjић. Од тада се одржава сваке године од 01. до 31. jула у Кикинди, у простору некадашње фабрике цријепа – обjекту индустриjске архитектуре изграђеном 1895. године. На симпозиjуму сваке године учествуjе од пет до осам умјетника из Србиjе и иностранства. Када jе ријеч о скулптури у теракоти великог формата и савременоj умјетности, симпозиjум "Тера" jединствен jе на свијету. До сада jе на симпозиjуму "Тера" учествовало око 250 ваjара из 43 државе.

Скулптуре настале на симпозиjумима "Terra" презентуjу се публици на годишњим изложбама коjе се одржаваjу почетком jула сваке године у простору галериjе "Terra", као и на дијелу градског трга. Отварање годишње изложбе уjедно означава и свечани почетак актуелног симпозиjума "Terra".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:10