Плакат којим се најављује изложба / -КИЦ БУДО ТОМОВИЋ
08/10/2021 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изложба фотографа Виктора Соколовског у КИЦ-у

Познати фотограф из Скопља Виктор Соколовски представиће се премиjерно подгоричкоj публици самосталном изложбом фотографиjа под називом "Представа" коjа ће бити отворена у понедjељак, 11.октобра, у изложбеном холу КИЦ-а "Будо Томовић", у 19 сати

Изложба обухвата око 30 фотографиjа снимљених на различитим сценама, а отвориће jе Њ.Е. амбасадор Републике Сjеверне Македониjе Михаjло Трпкоски.

Соколовски истражуjе феномен позоришта и у радовима биљежи сцене театарских продукциjа прослављених редитеља из региона коjе су настале у протеклих десет година у Македонском националном театру. Ово jе дио представа коjе jе Соколовски овjековjечио, иначе фото-дописник портала SEEcult.org из Северне Македониjе: "Калигула" Пандур театра из Словениjе и Гавеле из Загреба, у режиjи Томажа Пандура, као и његовог "Фауста" у извођењу Словенског народног гледалишча из Љублjане, затим "Салома" Истарског народног казалушта, у режиjи Дамира Златара Фреjа, "Аjнштаjнови снови" Jугословенског драмског позоришта, у режиjи Слободана Унковског, "Дервиш и смрт" Народног позоришта у Београду, у режиjи Егона Савина, "Глембаjеви" Атељеа 212, у режиjи Jагоша Марковића, "Маjстор и Маргарита" Македонског народног театра, у режиjи Ивана Поповског, "Неопланта" Новосадског позоришта, у режиjи Андраша Урбана, "Jедан месен на селу" МНТ-а, у режиjи Паола Мађелиjа, "Антес" плесне компаниjе Алиас из Женеве итд.

Виктор Соколовски по образовању jе магистар геодезиjе, а осим у фотографиjу, заљубљеник jе и у џез. Од 2007. године ангажован jе као фото-дописник портала за културу Jугоисточне Европе SEEcult.org са сjедиштем у Београду. Прву самосталну изложбу фотографиjа имао jе 2007. године у винотеци "Темов" у Скоплjу, када jе изложио 200 фотографиjа, претежно портрета музичара и гостиjу, снимљених за вриjеме живих џез свирки. Услиjедиле су двиjе самосталне изложбе у Францускоj "Стара скопска чаршиjа". У оквиру програма "Македониjа без дискиминациjе" освоjио jе специjалну награду 2009. године. Потом се 2011. године, у оквиру фестивала Млад отворен театар (МОТ), представио изложбом "Три" са фотографиjама три представе одигране на три различите сцене током исте ноћи 2010. Иста сериjа фотографиjа приказана jе и у Ђевђелиjи, у оквиру фестивала "Бош". Соколовски jе недавно добио трећу награду за сериjу фотографиjа "Генеза", приказану на манифестациjи "Дани македонске фотографиjе", у организациjи Фото-савеза Македониjе.

Изложбу организуjе Културно - информативни центар "Будо Томовић" уз подршку Амбасаде Републике Сjеверне Македониjе.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:42