Sv. arhangel Gavrilo, mozaik, rad M. Đurović / -MUZEJI I GALERIJE BUDVA
30/08/2023 u 13:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izložba ikona u Spomen-domu u Petrovcu

Pred nama su već potvrđeni autori u različitim oblastima likovnog stvaralaštva, u namjeri da pokažu da u svom traganju za ljepotom i autentičnim likovnim doživljajem, u ikonopisu nalaze ono čega nema u drugim disciplinama, nešto duboko duhovno, metafizičko i transcendentalno - zapisala je Lazović

U Spomen-domu "Crvena komuna" u Petrovcu, galerija "Marko K. Gregović", u srijedu 30. avgusta, u 20h časova biće otvorena grupna izložba pod nazivom "Izložba ikona". Postavku čine radovi Vladimira Sekulića, Slađane Marinković, Maje Đurović i Borisa Petronića.

Kustos izložbe je Jasmina Lazović, a izložba se može pogledati do 14. septembra.

image

Vladimir Sekulić

-MUZEJI I GALERIJE BUDVA

– U širokom dijapazonu likovnih sadržaja, ikona bez sumnje predstavlja nešto posebno. Na našem prostoru ikona je već dugo prisutna i prema njoj postoji određeni stav, u duhovnom, tradicionalnom i kulturološkom smislu.

image

Slađana Marinković

-MUZEJI I GALERIJE BUDVA

Preko slavske ikone Srbi vijekovima imaju jedinstven odnos prema ovoj vrijednosti, pa je utoliko i danas, bliža i značajnija nego kod mnogih drugih. Poznato je da je ikona jedna sasvim specifična slikarska disciplina, da podrazumijeva izvjesnu strogost, odnosno pravila koja se moraju poštovati, pa se nerijetko postavlja pitanje, koliko tu ima mjesta za slobodu autora i njegovu individualnost i lični izraz.

image

Maja Đurović

-MUZEJI I GALERIJE BUDVA

Treba reći da i u ovoj oblasti slikarstva i te kako ima mogućnosti za prepoznatljiv likovni rukopis u mnogim segmentima, što potvrđuje i ova jedinstvena izložba.

image

Boris Petronić

-MUZEJI I GALERIJE BUDVA

Pred nama su već potvrđeni autori u različitim oblastima likovnog stvaralaštva, u namjeri da pokažu da u svom traganju za ljepotom i autentičnim likovnim doživljajem, u ikonopisu nalaze ono čega nema u drugim disciplinama, nešto duboko duhovno, metafizičko i transcendentalno - zapisala je Lazović.      

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 18:34