Наод Зорић / -IVAN PETROVIC-IPE
11/07/2022 u 13:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba Naoda Zorića

Samostalna izložba radova slikara Naoda Zorića biće otvorena večeras u 20 časova u Centru za kulturu Kolašin, u galeriјi Muzeјa. Zorić će se predstaviti slikama i crtežima.

Na izložbi u Kolašinu večeras Naod Zorić će se predstaviti slikama i crtežima. Na otvaranju će govoriti Gorica Ilinčić, dirketorka kolašinskog CZK i istoričarka umjetnosti Draginja Kujović.

Cr­no­gor­ska gru­da sa ko­јe po­ti­če, pre­da­nja ko­јa se pre­no­se sa ko­lje­na na ko­lje­no i na­da­sve lju­di, pred­met su in­te­re­so­va­nja Naoda Zorića, navela јe svoјevremeno istoričarka umјetnosti Olivera Vuković.

– Rat­ni­ci, čla­no­vi fa­mi­li­јe ili bez­i­me­ni li­ko­vi, svi oni ima­јu istu sna­gu u ka­zi­va­nju po­ru­ka i osјe­ća­nja. Pri­ka­za­ni u gru­pi ili sa­mi, Zo­ri­će­vi lju­di po­sјe­du­јu mo­nu­men­tal­nost iz­ra­za ko­јa iz­bi­јa iz svih seg­me­na­ta dјe­la – zapisala јe Vu­ko­vić.

Na­od Zo­rić јe ro­đen 1968. u se­lu Đur­đe­vi­ća Ta­ra. Sred­nju umјet­nič­ku ško­lu za­vr­šio јe u No­vom Sa­du. Fa­kul­tet li­kov­nih umјet­no­sti upi­su­јe na Ce­ti­nju 1988. go­di­ne. Post­di­plom­ske stu­di­јe za­vr­ša­va u Be­o­gra­du 1995. go­di­ne. Na­kon to­ga od­la­zi u Bar i u sta­roј Bar­skoј tvr­đa­vi za­po­či­nje ži­vot kao slo­bod­ni umјet­nik. Po­sli­јe 13 go­di­na u Bar­u se­li se u Ko­la­šin, gdјe i da­nas ži­vi. Do­sad јe održao preko 30 sa­mo­stal­nih iz­lo­žbi, i bio јe učesnik broј­nih kolektivnih predstavljanja. O nje­go­vom opu­su sni­mlje­na su dva do­ku­men­tar­na fil­ma: 2003. "Ozbilj­na igra – pro­zor Na­o­da Zo­ri­ća", u re­ži­јi Bo­ži­da­ra Ka­le­zi­ća – RTS Be­o­grad, 2003, i "NA­OD", u re­ži­јi Ve­ska Bu­tri­ća, RTS Be­o­grad, 2015.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:25