PLAKAT ZA IZLOŽBU / -BIBLIOTEKA ZA SLIJEPE CRNE GORE
04/12/2023 u 12:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba "Nasljeđe Crne Gore" u Evropskoj kući

Izložba "Nasljeđe Crne Gore" biće otvorena večeras, 4. decembra, u 18 časova u prostoru Evropske kuće u Podgorici. Suorganizatori izložbe su Biblioteka za slijepe Crne Gore, Evropska kuća i Muzejsko društvo Crne Gore. Na otvaranju izložbe govoriće predstavnici Evropske kuće, Muzejskog društva Crne Gore i Biblioteke za slijepe, a potom će nastupiti na akustičnoj gitari Mihajlo Šaranović a na fruli mr Nikola Zekić.

Izložba je nastala objedinjavanjem dva ranija projekta, "Dodir nasljeđa – Heritage Touch", Muzejskog društva Crne Gore i "Ljepote Crne Gore na dlanu", Bibloteke za slijepe koju je finansijski podržala Evropska unija.

Izložba "Ljepote Crne Gore na dlanu" obuhvata istorijske i kulturne znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, uz audio vodič na našem i engleskom jeziku i natpisima na Brajevom pismu. Cilj toga projekta je da približi kulturnu baštinu osobama oštećenog vida i svima ostalima omogućavajući im da dožive bogatstvo kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Muzejsko društvo Crne Gore je pripremilo izložbu "Dodir nasljeđa – Heritage Touch" koju čine taktilne slike predmeta u 2D formatu, prateći tekstovi na Brajevom pismu te fotografije predmeta iz pet muzeja Crne Gore. Kroz petnaest reprezentativnih artefakata, ova izložba nas vodi na putovanje kroz raznolikost i bogatstvo nasljeđa Crne Gore.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:31