Zadovoljstvo kad studenti proslavljaju 20 godina svog fakulteta / -foto: LAZAR RUZIC
24/11/2022 u 13:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba studenata arhitekture: Kolektivni doprinos i novi koncepti

Postavku u Modernoj galeriji u Podgorici čine 62 rada - 33 u kategoriji Arhitektonsko projektovanje, 15 u selekciji Urbanističko planiranje i projektovanje, dok selekciju Vizuelne komunikacije i tehnologije čini 14 projekata

Izložbom pod nazivom "Projekat godine" studenta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore obilježeno je 20 godina od osnivanja Studijskog programa Arhitektura. Postavku otvorenu u Modernoj galeriji u Podgorici čine 62 rada, svrstana u u tri kategorije - Arhitektonsko projektovanje (33 rada), Urbanističko planiranje i projektovanje (15 radova) i Vizuelne komunikacije i tehnologije (14 radova). Kako bismo kao nastavni tim napravili distance i dopustili da drugi sa strane ocijene naš zajednički učinak, pozvali smo međunarodni, interdisciplinami žiri, za svaku kategoriju pojedinačno, kazala je doc.dr Eme Alihodžić Jašarović.

image

Dekanka dr Svetlana Perović otvara izložbu

-foto: LAZAR RUZIC

U kategoriji Arhitektonsko projektovanje jednoglasno priznanje žirija pripalo je projektu "Sportski centar Banja Luka", autora Edina Alihodžića.

Projekat "Dom zdravlja" studentkinja Sare Tomić i Elene Simović iz ove kategorije zavrijedio je drugu nagradu, saopštila je Alihodžić Jašarović.

image

Brojni studenti arhitekture na otvaranju postavke

-foto: LAZAR RUZIC

U selekciji Urbanisticko planiranje i projektovanje priznanje žirija pripalo je projektu "Eco village" u Spužu, tima u sastavu Nikolina Cvijović i Dejana Zindović.

Drugo priznanje u ovoj kategoriji žiri dodijelio je radu "Skadarsko jezero i njegovi prostorni i arhitektonski potencijali" autorskog tima u sastavu Žaklina Laketić, Minja Josipović, Milica Mirković i Ivana Smolović.

Vladimir Fatić je za projekat "Igralište - Zov divljine" osvojio je nagradu u kategoriji Vizuelne komunikacije i tehnologije, dok je drugo priznanje u ovoj kategorijipripalo autorskom dvojcu Bojana Tomašević - Maša Radović.

Ugledni žiri

Žiri u kategoriji Arhitektonsko projektovanje činili su prof.emeritus Branislav Mitrović, prof. dr Jelena Atanacković Jeličić i mr Novica Mitrović, predsjednik Strukovne komore Crne Gore

U selekciji Urbanističko planiranje i projektovanje žirali su prof. dr. Alenka Fikfak, arhitekta Ksenija Vukmanović i prof.dr Darko Reba.

O nagradama u selekciji Vizuelne komunikacije i tehnologije odličivali su prof. Ana Matić, doc. dr Petar Mirković i Srđa Dragović, grafički dizajner i ilustrator.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta dr Svetlana Perović je istakla da je učinjeno proteklih 20 godina obavezuje "da budemo odgovorniji, odlučniji, istrajniji, složniji, efikasniji, produktivniji, u razvojnom putu koji nam slijedi". Glavni cilj fakulteta u narednom periodu je osnaživanje konkurentnosti u evropskom prostoru visokog obrazovanja, naglasila je ona.

image

Nagrađeni studenti

-foto: Svetlana Ćetković

– Prilikom dodjeljivanja nagrada akcenat je stavljen na stručni, praktični rad studenta, u razlicitim kategorijama. Cilj nam je da stimulišemo studente da razvijaju kolektivni doprinos, naročito u onome u čemu su najbolji, da predlažu nove koncepte, da ih nagradimo za to i veselimo se njihovim uspjesima – rekla je, između ostalog, Perović.

image

Izlozba studenata Arhitektonskog fakulteta, Arhitektonski fakultet izlozba

-foto: LAZAR RUZIC

Studentima, autorima izloženig radova obratia se prof. Ana Matić, kao članica žirija u kategoriji Vizuelne komunikacije i tehnologije, kao i viodeo porukom prof. emeritus Branislav Mitrović iz Beograda i prof. dr. Alenka Fikfak iz Ljubljane.

image

Dr Ema Alihodžić Jašarović

-foto: LAZAR RUZIC

Alihodžić Jašarović se zahvalila na trudu koji su uložili u organizaciji izložbe Sari Tomić, Eleni Simović, Momčilu Hadžiristiću i Vladimiru Fatiću.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 00:08