Визуал за изложбу (ФОТО: ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА) / -Визуал за изложбу (ФОТО: ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА)
17/04/2023 u 12:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba „Zle pare”

Autorska izložba fotografija mr Marine Radulović bazirana na filmu Velimira Stoјanovića „Zle pare“ biće otvorena u Crnogorskoј kinoteci, u utorak, 18. aprila, u 20 časova. Izložbu će otvoriti likovna umјetnica mr Oliviјa Ivanović Strugar.

Postavku čini odabir kadrova iz filma Velimira Stojanovića „Zle pare“, ostvarenja sa samih početaka razvoja crnogorskog dugometražnog igranog filma. Film je snimljen 1956. godine, a po žanru je mješavina drame i crne komedije.

Prije konačnog sloma Kraljevine Jugoslavije, vlada i kralj avionom napuštaju zemlju. Polijeću sa nikšićkog aerodroma noseći veliku količinu zlata i novca. Kako u avionu nema dovoljno mjesta, jedan dio novca ostaje sakriven u obližnjoj pećini i slučajno ga pronalaze mještani i preko noći postaju „milioneri“. Pandorina kutija se otvara, Mamon na površinu izvlači najgore iz ljudi. Nekoliko avanturista nastoji da se dokopa novca da bi pobjegli u inostranstvo i u toj namjeri ne prezaju od zločina, od izdaje jednog od pokretača narodnog ustanka protiv okupatora. U trenutku kada napokon dostižu cilj stiže objava da je taj novac izgubio svaku vrijednost.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:29