Učesnici performansa / -FOTO: OKC ZABJELO
23/12/2022 u 18:10 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvedena premijera performansa "Kolektivna dijagnoza"

Koncept performansa su zajedničkim radom tokom kursa kreirale učesnice Ljiljana Davidović, Vanja Žižić, Nikolina Vukčević, Sofija Milović, Bojana Moškov i Teodora Brajević u režiji mentorke Teodore Kipe

Performans "Kolektivna dijagnoza" izveden je 21. i 22. decembra u Omladinskom kulturnom centru Zabjelo, kao rezultat dvomjesečnog kursa koreodrame koji je vodila dramaturškinja i performerka Teodora Kipa iz Koreodramskog studija "Žiža".

Koncept performansa su zajedničkim radom tokom kursa kreirale učesnice Ljiljana Davidović, Vanja Žižić, Nikolina Vukčević, Sofija Milović, Bojana Moškov i Teodora Brajević u režiji mentorke Teodore Kipe.

"Performans "Kolektivna dijagnoza" je multimedijalna izvedba nastala kombinacijom raznih umjetničkih formi, koja najviše podsjeća na eksperimentalni teatar.

image

Publika u OKC Zabjelo

-FOTO: OKC ZABJELO

Nakon odabira teme- uticaj medija na savremeno društvo,svako je imao zadatak da kreira svoj mali svijet u odnosu na temu.Omladinski kulturni centar Zabjelo pružio je priliku mladim ljudima zainteresovanim za umjetnost da kreativno izraze aktuelne probleme u društvu." – kazala je rediteljka Teodora Kipa.

"Iako smo kao društvo već duboko u tehnološkom blatu zavisnosti, opet se nadam da bi ovaj performans mogao nekoga da natjera da se zbog pronalaska u njemu - probudi. Upravo je kolektivna dijagnoza to što smo zanemarili sebe i svijet oko nas. Glava ka dolje je postao način života. Drago mi je da sam dobila priliku da u sklopu projekta OKC Zabjelo isprobam i ovaj način izražavanja, koji sam do sada isključivo posmatrala iz publike" rekla je jedna od učesnica Bojana Moškov.

image

Detalj iz predstave

-FOTO: OKC ZABJELO

Osnivač Omladinskog kulturnog centra Zabjelo Vladan Đurišić je kazao da je performans još jedna od aktivnosti OKC-a kroz koju mladi mogu da budu ne samo konzumenti kulturnih sadržaja već i njihovi kreatori. "Pozivamo sve mlade kojima nedostaje prostor u kome mogu izraziti svoju kreativnost na bilo koji način da dođu u Omladinski kulturni centar Zabjelo ili da nam se obrate putem Facebook stranice i Instagram profila. Naš prostor je otvoren za sve, a najkvalitetnije druženje kojeg čini se nedostaje u našem društvu jeste upravo kroz zajednički rad, a naročito ako je kreativan" zaključio je Đurišić.

Performans je realizovala NVU,,Mali prst" u okviru projekta "Kreativno druženje mladih sa Zabjela" podržanog od ReLOaD2 programa, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu s 15 lokalnih samouprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:25