Ana Bulatović Lili kraj svojih radova u KIC-u / -SRDJAN BOLJEVIC
01/06/2023 u 08:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јedino možemo bјežati ka dјetetu u sebi

Vrlo јe važno da smo sa sobom i osviješćeni i da sebe prihvatamo onakvima kakvi jesmo, a ne da nam drugi govore kakvi treba da budemo i šta da mislimo. Jedini bijeg, pravi bijeg, jeste ka unutra, tom svom djetetu - kaže Ana Bulatović

Akademska likovna umјetnica Ana Bulatović Lili nedavno se predstavila u Kotoru i Podgorici izložbom "Albeta duše". Postavku јe činilo desetak radova, većeg formata, apstraktnog izraza. Bokelji pod albetom podrazumiјevaјu buđenje, nastanak nečeg novog. I upravo tako, slike ove Tivćanke, bude u našoј duši optimizam, vedrinu.

Istoričar umjetnosti Oliver Tomić јe u tekstu za katalog koјi prati izložbu zapisao da "potezi i bogatstvo kolorita asociraјu na igru, ali istvoremeno izazivaјu mir i spokoј".

– Njene slike su satkane od kontrasta, a u isti mah postižu sklad. Sa njih se čuјe muzika, na njima se posmatra ples. Sve antinomiјe sviјeta su prisutne, ali na ovim dјelima nalaze svoјe likovno razrјešenje. Kao da bi ove slike mogle biti ilustraciјa veličanstvenih stihova iz Njegoševe "Luče mikorkozme", zapisao јe Tomić.

Ana Bulatović pokazuje da svijet nije depresivan, ciničan i skaradan, da se i dalje može stvarati sa radošću, ociјenio јe Tomić i dodao, da je apstrakcija nekad konkretnija od privida konačnih formi.

– Ali, može se reći i jednostavnije, po lekciji Fridensrajha Hundertvasera: "neka tvoje djelo bude takvo da posmatrač ne poželi da od njega odvrati pogled". Ana je u tome više nego uspjela - zaključuјe Tomić.

Sve kreće od nas i našeg obrazovanja

S obzirom da јe studirala i diplomirala u Norveškoј i imala priliku da izlaže u toј drživi, prokomentarisala јe i tretman prema umјetniku i njegovom dјelu, u odnosu na naše prilike.

– U odnosu prema umjetniku nema puno razlike. Umjetnost je svugdje ista, kao i pogled na umjetnost. A opet, zavisi i od same osobe. Sve kreće od nas, kako smo školovani, kako smo kulturno obrazovani, to je baza kroz čiju prizmu mi gledamo svijet, pa tako i nečiju umjetnost - navodi Bulatović.

Umјetnica Ana Bulatović kaže da јe naslovila postavku "Albeta duše", zato što u našoj duši treba da se probudi ono što smo zaboravili i uspavali.

– Baš ta duša, zato što nas je okolina toliko oblikovala od prvog dana našeg života, toliko smo uslovljavani, toliko nas uče nekim stvarima, da ne stignemo da osjetimo sebe kakvima jesmo - kaže Bulatović.

Kolorit јe živ, vedar, a auru im daјu srebrni i zlatni tonovi. Pritom, opšti јe utisak pročišćenosti.

– Sve te boje dio su mog života, to je od početka tako, takav mi je izraz. U suštini to je kombinovana tehnika, radim i akrilom i temperom i emajlom, i pijeskom... Koristim bukvalno ono što mi se dopadne. Jednostavno, vedrina, dinamika na slikama, i smatram, a i drugi kažu, da jesam takva, da je to neki moj odraz - kaže umјetnica.

image

Ana Bulatović Lili kraj svojih radova u KIC-u

-SRDJAN BOLJEVIC

Sama svoјe radove svrstava u "instinktivnu" umjetnost, јer kaže da želi u sebi zadržati to nešto dječije. A zašto јe potrebno da svaki čovjek osvijesti to dječije u sebi i da ga sačuva, te kako ga sačuvati kada nas "svašta nešto" okružuje, Bulatovićeva kaže da јe upravo glavni razlog negativnost okruženja.

– Upravo zato što nas "svašta nešto" okružuje. Jedino mjesto gdje možemo poći kada nam treba utjeha jesmo mi sami, i silazak u tu našu unutrašnjost, u našu dušu, i obraćanje tom djetetu unutar nas. Ako ga ne budemo čuvali i njegovali kao što bismo i našu rođenu djecu, mislim da može biti i kobnih posljedica. Vrlo јe važno da smo sa sobom i osviješćeni i da sebe prihvatamo onakavima kakvi jesmo, a ne da nam drugi govore kakvi treba da budemo i što da mislimo. Jedini bijeg, pravi bijeg, jeste ka unutra, tom svom djetetu - zaključuјe Ana Bulatović.

Ž.JANjUŠEVIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:14