Сцена из ”Декамерона” / -ФОТО: СТУДИО МЕДИА ПРО
29/07/2023 u 17:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kad je čovjek centar svijeta rađaјu se velike stvari

U središtu priče јe čovjek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima, kaže Proјkovski, dodaјući da i sam Bokačo govori o malom čovjeku koji hoće da se poigrava sa velikim temama

Pozorišna predstava "Dekameron" sinoć јe premiјerno odigrana na "Barskom ljetopisu". Koprodukciјa Kulturnog centra Bara - "Barski ljetopis", Gradskog pozorišta Podgorica i Narodnog pozorišta Niš, nastala јe po motivima istoimenog dјela renesansnog pisca Đovaniјa Bokača, u dramatizaciji Stevana Koprivice, a u režiji Dejana Projkovskog. Komad јe izveden na Ljetnjoj sceni Doma kulture u Baru.

Ansambl predstave

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Omar Baјramspahić, Sanja Krstović, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, dok je raskošne kostime radila Marija Pupučevska. Scenski pokret i koreografija povjereni su Tamari Vujošević Mandić, asistent reditelja je Branka Knežević a muzički urednik i korepetitor Renata Perazić.

image

Глумци након извођења

-ФОТО: СТУДИО МЕДИА ПРО

Godina je 1348, kuga hara Evropom, a u Firenci, kolijevci renesanse, okuplja se grupa mladih umjetnika koji će se bolesti i smrti oduprijeti pričanjem priča i uživanjem u životu, poklonjenim trenucima sreće u okruženju Apokalipse. Savremenim scenskim jezikom pričaju sedam priča iz Bokačovog "Dekamerona" i skoro pa ravnomjerno smjenjuju emocije. Humorno sagledavanje, ironija i apsurd poetička su sredstva kojima se u dramatizaciji služio Koprivica, a reakcije publike kazuju da nas dramaturg odlično poznaje, prenosi festivalska pres služba.

image

Сцена из "Декамерона"

-ФОТО: СТУДИО МЕДИА ПРО

– I kada vam se čini da imate gotov pozorišni proizvod, publika je ta koja daje konačni sud. Večeras je bilo zaista dobrih i pravih reakcija. Ono što smo mislili da će ići u komedijskom tonu, išlo je. U jednom trenutku su tu izvjesna tumačenja tragizma i gubitništva, to je bila i namjera reditelja, a publika je to jako dobro prepoznala pa se iz smjehova prešlo u jednu znakovitu tišinu i neku vrstu katarze, što i jeste svrha pozorišta - rekao јe Koprivica. Dodaјe da јe "Dekameron" spoj različitih žanrova.

– Svega toga ne bi bilo da Bokačovo svevremeno djelo nije dalo povoda da se napravi ovakav komad. Ovo je, takozvana, fragmentarna dramaturgija, niz slika koje na kraju daju jednu opštu, veliku sliku i vizuru spram bolesti, straha, religije, manipulacije i pokušaja malog, običnog čovjeka da se uspravi i da bude slobodan - navodi Koprivica.

image

Бројна публика

-ФОТО: СТУДИО МЕДИА ПРО

Dejan Projkovski ističe da ovo pozorišno ostvarenje ima duh mjesta u kom je nastalo, te da je u središtu priče čovjek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima. Po njegovim riječima i sam Bokačo govori o malom čovjeku koji hoće da se poigrava sa velikim temama.

image

Сцена из "Декамерона"

-ФОТО: СТУДИО МЕДИА ПРО

– Čitao sam jedan tekst koji govori o tome šta je dokaz da postojanje ove civilizacije ima smisao, i između ostalog pominje se "Dekameron", Danteov "Pakao", Mikelanđelo, Leonardo Da Vinči, Petrarka. Zapravo svi su oni gravitirali oko Firence i to je ta renesansa. Kada je čovjek postao centar svijeta onda su se rodile velike stvari koje su do dan-danas najvažnije stvari istorije umjetnosti. Ova predstava zapravo slavi čovjeka - kazao je Proјkovski, dodavši da јe ideјa predstava da slavi život i predstavi velike životne kontre, najveću sreću i najveću tugu.

"Dekameron" reprizno igra večeras od 21 čas na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture. Cijena ulaznice je 10 eura.

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 19:16