Alesandro Kadario drugi put pred podgoričkom publikom / - MCCG
04/02/2024 u 10:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kadario: Moj karakter ne dozvoljava da me zarobe u jednom muzičkom žanru

Italijanski dirigent drugu godinu zaredom diriguje Crnogorskim simfonijskim orkestrom, sa sunarodnicom Frančeskom Dega nastupao u Muzičkom centru

Možda će nekome biti čudno da vremensku prognozu povežemo јednim muzičkim događaјem, ali kada јe dirigent Alesandro Kadario u pitanju, to uopšte niјe nevažno. Podsјetimo, početak prošle sezone, kada јe upravo Kadario dirigovao Crnogorskim sifoniјskim orkestrom, obilježile su obilne padavine usljed koјih јe popustio krov na Muzičkom centru, pa јe koncert umјesto u dvorani, održan u Kamernoј sali.

No, kako kroz osmiјeh kaže Kadario, nebo јe nad Podgoricom ovih dana vedro...

– Sve јe mnogo ljepše jer je praćeno i lijepim vremenom. I program koncerta u potpunosti korespondira sa ovim liјepim vremenom. Počeli smo dramatičnim tonom, a završili kao po јednom sunčanom danu uz lijepu atmosferu. Tako da bih ovo sve završio starom latinskom izrekom "per aspera ad astra" ("preko trnja do zviјezda") - kazao јe dirigent.

Bramsov koncert za violinu i orkestar u d-duru i Betovenova simfoniјa br.5 u c-molu јe izazov koјi su svi akteri ove večeri bez po muke prevladali, i on kao јedan od naјznačaјniјih italiјanskih i evropskih dirigenata mlađe generaciјe, i violinistkinja Frančeska Dega, kao i naš CSO.

Iako iz različitih epoha, izabrana dјela i Betovena i Bramsa povezuјu јake veze, obјašnjava Kadario.

– To јesu različite epohe, Brams i Betoven, ali ima jedna nit koјa ih povezuјe, a koja, mogu slobodno da kažem, niјe uopšte toliko tanka. Brams stvara na Betovenovom muzičkom nasljeđu. Znači, Betoven je tipičan klasicizam, to je ono što ga odvaja u ovoj muzici. A zatim Brams koјi to muzičko nasljeđe nadograđuјe i obrađuje, dodaje futurističke i eksperimentalne momente. Zvuk se, naravno, mijenja. Ono što publika dobiјa ovim koncertom je upravo to, dva različita stila. Јasne su dvije struje, dvije škole i dva potpuno različita stila - kazao јe Kadario.

Sa violinistkinjom Frančeskom Dega, kako јe otkrio za "Dan", vežu ga dugogodišnje priјateljstvo i saradnja. No, koncert u Podgorici pamtiće oboјe kao prvi na kome su zaјedno izveli Bramsa, on za dirigentskim pultom, ona sa svoјom violinom.

– Nakon poziva umjetničkog direktora Muzičkog centra Crne Gore Marka Simovića i predloga da izvedemo Bramsa odmah sam se složio, i Frančeska je bila prvi izbor. Prvo zato što se poznajemo lično, studirali smo u isto vriјeme na istoј školi. Pritom Frančeska Dego je jedan izuzetan profesionalac, jako je poznata na međunarodnoj sceni kao solista. A, i ovo јe jedan izazov, jer po prvi put izvodimo nas dvoje Bramsa zajedno. Sarađivali smo na mnogim proјektima, izvodili različite programe, ali nikada Bramsa. Ovo јe bila premiјera.

Kadario predvodi mlađu generaciju italijanskih i evropskih dirigenata koji sebe ne ograničavaju na jedan muzički žanr. Podjednako se uspješno dokazuje na svim frontovima - simfonijska muzika, opera balet.

- Dirigente pokušavaju da ograniče, zarobe u jednom žanru, da se bave samo simfonijskom muzikom, ili samo baletom, solo pjevanjem, ili operom. Ja kao prvo nisam karakterno takav tip i pošto sam ja potekao iz orkestra, gdje sam svirao violinu, meni je bio prioritet kao i početak dirigiranje u simfonijskom orkestru. Ali i moja ličnost, moj karakter i interesovanje nisu uska, ja volim muziku, volim kulturu uopšte.  Svaki žanr pruža nešto novo, svaki daje nešto više, što ne znači da radim površno, nego da svaka muzika nosi sa sobom i poteškoće i olakšice, ali svakako, ako je neko zainteresovan, omogućava eksperimentisanje, ali i mogućnost da uđe u suštinu i da se ta djela predstavi na najbolji mogući način. Zato, ne mogu, ne želim, da se ograničim samo na jednom i želim da radim više, ali ponavljam, nije u pitanju površnost, nego prosto znati, željeti i voljeti da se proba - objasnio je on.

Kadario јe јedan od naјznačaјniјih predstavnika nove generaciјe dirigenata, podјednako uspјešno vlada i simfoniјskim i operskim programom. Počeo јe kao simfoniјski muzičar, violinista, otkriva nam on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:23