/ Фото: Архива
25/08/2021 u 18:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како се Лане ругао политичарима и бизнисменима кроз лик Срећка Шојића

Уређених и изненађених Шојића данас има посвуда, причао је легендарни глумац

Српски глумац Милан Лане Гутовић преминуо је данас у 76. години, а био је један од најомиљенијих српских глумаца у последњих 40 година.

Члан Југословенског драмског позоришта постао је 1967. као дио групе "Бојанове бебе" коју је окупио редитељ Бојан Ступица.

Од 2006. био је првак Драме Народног позоришта у Београду. Играо је и на сценама Звездара театра, Црногорског народног позоришта, Битеф театра, Славија театра и Београдском драмском позоришту.

Одиграо је велики број позоришних улога, а остаће посебно упамћен као Kамиј у Фејдоовој „Буби у уху“ и као Владимир Недељковић у Нушићевој „Пучини“ у ЈДП.

Играо је у представама „Протекција”, „Kад су цветале тикве”, „Ружење народа у два дела" „За ким звоно звони”, „Пучина”, „Kолубарска битка”, „Ваљевска болница”, „Народни посланик”, „Отело", "Путујуће позориште Шопаловић", „Родољупци", „Лажни цар Шћепан Мали", „Гагаринов пут", „Kо се боји Вирџиније Вулф", „Вечера будала", „Шупљи камен"...

Генерације памте његов ауторски кабаре „Обично вече“ са којом је пропутовао цио свијет и која је прва представа на српском језику играна на Бродвеју.

Филмску каријеру је започео 1968. године када је дебитовао у остварењу „Бекства“ Радоша Новаковића. Десеценију касније одиграо је први главну улогу у филм „Другарчин“ Миће Милошевића.

Међутим, улога полуписменог корумпираног бизнисмена који малтретира своје раднике Срећка Шојића у „Тесној кожи“ донијела му је велику популарност, а исти лик је заиграо у „Белој лађи“ која је захваљујући његовој глумачкој креацији била једна од најгеданијих ТВ серија.

Управо је Гутовић био тај који је дошао на идеју да његов "увређени и изненађени" лик прича дијалектом јужне Србије, а инспирација му је, како је рекао, био зидар Тома који је радио у школи коју је похађао.

image
Фото: Архива

- Америка има Рамба, Енглези Џејмс Бонда, а ми Шојића. Зашто би ми се лик који је заштитни знак једног времена пењао на главу и зашто би ми досадио- причао је Лане у једном од својих интервјуа.

Тада је казао да су се Шојићу сви смијали 80-их, а данас Шојића има посвуда.

image
Фото: Архива

- Појмови ‘поштење’ и ‘политичар’ никад нису били компатибилни, али ‘политичар’ и ‘битанга’ су одувијек у сугласју. Људима мора бити горе, јер користи од битанге може имати само друга битанга - причао је Гутовић. 

Политичарима се наругао и у серији “Бела лађа”, кад је Шојић "прерастао" у политичара. У Србији, говорио је, постоји изрека: “Kада дјеца лажу, бркови расту”.

image
Фото: Архива

- Kада лажу наши политичари, ништа не расте осим одвратности свијета, који још вјерује у неку власт које одавно нема, али је о њој слушао од родитеља- говорио је Лане. 

Најмлађи су га завољели у „Метли без дршке“ а посебно у серијалу „Пустолов“ за који је снимио више од 400 епизода а емитован је од 1996. до 2003. на РТС-у.

image
Фото: Архива

Добитник је бројних признања, међу којима су позоришне – Стеријина награда, Награда “Раша Плаовић”, Статуета Ћуран, Награда “Зоран Радмиловић”, Нушићева награда, Златни ћуран за животно дело глумцу комичар, као и филмске – “Златна арена” у Пули за улогу у филму „Полтрон“, Награда Цар Kонстантин за улоге у филмовима „Условна слобода“ и „Седам и по“ и Награда за најпопуларнијји страни лик у Македонији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:06