Весна Братић / - Влада
22/04/2022 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данијел Калезић: Весна Братић није отишла на Бијенале, јер нас у Венецији представља и један геј?

- Има ли отказивања посјете министарке четвороручице Бијеналу везе са чињеницом да је један од умјетника, представника наше земље, геј мушкарац и Муслиман из Црне Горе који се прије пар дана аутовао у медијима? Сматрам да дефинитивно има везе - каже Калезић

Предсједник Управног одбора НВО Квир Монтенегро Данијел Калезић сматра да министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић није отпутовала у Венецију јер, између осталих, Црну Гору на Бијеналу представља и један геј мушкарац.

image

Калезић

- ПР ЦЕНТАР


- Има ли отказивања посјете министарке четвороручице Бијеналу везе са чињеницом да је један од умјетника, представника наше земље, геј мушкарац и Муслиман из Црне Горе који се прије пар дана аутовао у медијима? Сматрам да дефинитивно има везе са, сада јасно је намјерним срозавањем црногорске кузлтуре и умјетности за вријеме њеног, срећом не дугог мандата - начписао је Калезић на свом ФБ профилу.

Он каже да отказивање њене посјете Бијеналу сигурно нема везе са високим трошковима.

- Да о трошковима брине не би довела пореске обвезнике у ситуацију да плаћају стотине хиљада еура одштета незаконито смијењеним директорима шлколоа, колико ће на крају ти високи трошкови које је прузроковала и износити - сматра Калезић.

image

Данте Буу

- ФБ

Иначе, један од умјетника који представља Црну Гору на Бијеналу у Венецији је Давид Брандт, оодносно Данте Буу из Рожаја. Перформер, умјетник и приповједач Данте Буу бави се преиспитивањем друштвено-културног окружења, свеприсутног отуђења у друштву, стандардизованих и искључивих норми понашања. Његова дјела и перформанси приказани су на многобројним изложбама и фестивалима широм свијета, у Берлину, Портланду, Београду, Кијеву, Љубљани, Сарајеву, Грацу, Прагу, а каже да би био веома срећан да излаже у Црној Гори. Данте живи и ради на релацији Рожаје-Берлин.

- Ја сам први умјетник муслиманског поријекла који је јавно иступио као геј на Балкану - одлучно је недавно изјавио Буу. Поријеклом из Рожаја Буу је одрастао усамљен, због хомосексуализма. Књиге и филмови су му биле и остају утјеха.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 15:43