Брајан Кирк (у средини) и Вилијам Симпсон (десно) / BRAJAN KIRK I VILIJAM SIMPSON KREATIVNA EKONOMIJA-LAZAR RUZIC
18/03/2022 u 16:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Карен Медокс: Диверсификација економије пожељна у Црној Гори

У Великој Британији креативна индустрија представља већ данас 15 посто укупне британске економије, и она је већ 2018. г била већа од аутомобилске, авио и нафтне индустрије заједно. То је индустрија са огромним потенцијалном - рекла је Вања Маџгаљ

Филмски центар Црне Горе, Британски Савјет (British Council Montenegro) и Херцегновски стрип фестивал организатори су дводневног дешавања у оквиру пројекта "Креативна економиjа", у склопу којег је данас у Подгорици одржан панел "Развоj политика у области филмске индустриjе у Црноj Гори".

Вечерас је у Херцег Новом британска амбасадорка отворила овогодишњи Зимски стрип викенд, а отворена је и изложба италиjанског стрип умjетника Волтера Вентуриjа. Сјутра, субота, у 11 часова у Херцег Новом почиње бесплатан сториборд мастерклас коjи ће држати Вилиjам Симпсон и Боривоjе Грбић.

Присутне је најприје данас поздравила директорка Филмског центра Црне Горе Александра Божовић, након чега је услиједило обраћање Карен Медокс, амбасадорке Велике Британије у Црној Гори.

Медокс је истакла је задовољство што се наставља пројекат којем је циљ промовисање креативних индустрија Уједињеног Краљевства и Црне Горе, али и присуством сторибордера Вилијама Симпсона и режисера Брајана Кирка, широј јавности познатим као ауторима мега популарне ТВ серије "Игра престола".

Како је навела, Сјеверна Ирска може Црној Гори послужити као модел како успјешно спојити филмску са осталим индустријама, нарочито туризмом, а што је посебно значајно и са образовним системом, те промоцијом сопствених економских потенцијала.

– Црна Гора би такође имала користи од диверсификације своје економије, подстицања креативности и иновација, промовисања своје посебне културе и природног окружења. То је оно што пројекат Британског Савјета намјерава да подржи - рекла је Медокс, додајући да Британски Савјет по том питању са ФЦЦГ већ развија специфичне образовне програме и пројекте који ће допринијети развоју талената и развоју професија потребних филмској и осталим креативним индустријама.

Потенцијал да се помогне и малим заједницама

Директорка Британског Савјета Вања Маџгаљ објаснила је и зашто су покренули пројекат "Креативна економија".

– Креативне индустрије су индустрије будућности, које већ данас представљају на глобалном нивоу око шест посто укупног глобалног GDP. Претпоставља се да ће до 2030. године креативне индустрије чинити читавих 10 одсто глобалног GDP, што значи милиони радних мјеста и милијарде долара прихода. У Великој Британији креативна индустрија представља већ данас 15 посто укупне британске економије, и она је већ 2018. г била већа од аутомобилске, авио и нафтне индустрије заједно. То је индустрија са огромним потенцијалном - рекла је Маџгаљ. Додала је и да поред економског, ова индустрија има снажне креативне потенцијале и самим тим снажно утиче на друштво и његов развој.

– Креативна индустрија има потенцијал да помогне чак и малим заједницама да монетизују, капитализују на својим локалним традицијама, и то треба снажно искористити у циљу развоја - рекла је Маџгаљ.

О томе је детаљније говорила Вања Маџгаљ, директорка Британског Савјета. Након њеног обраћања, присутнима се видео-поруком обратио Ендрју Рид, главни продуцент у Northern Ireland Screen, кући која је најзаслужнија што је хит франшиза HBO-а "Игра престола" дошла у Сјеверну Ирску, и одатле кренула у ТВ поход.

Потом је услиједио панел са Кирком и Симпсоном, који су као и Рид говорили о томе што је потребно учинити по питању јавних политика а да би се унаприједила не само филмска инудстрија, већ и друге области везане с њом.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:22