Плакат за Слијепчевићев филм / -сеецулт.орг
21/03/2023 u 17:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kino klub Podgorica: Projekcija filma "Srbenka"

Dokumentarac Nebojše Slijepčevića biće prikazan u CKZ "Ribnica" sjutra u 19 časova, a ulaz na projekciju je slobodan

Projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Srbenka" hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića zakazana je za sjutra u 19 časova, u multimedijalnoj sali CKZ "Ribnica" održaće se.

Nakon projekcije o filmu i nacionalizmu razgovaramo sa filmskim kritičarem Vukom Perovićem i politikologom Predragom Zenovićem.

Film prati postavljanje predstave čuvenog reditelja Olivera Frljića o slučaju Aleksandre Zec, djevojčice srpske nacionalnosti koja je 1991. godine ubijena u centru Zagreba. Pozorišne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Kroz ovu priču Slijepčević istražuje složene teme nacionalnog identiteta, ksenofobije i ratnih trauma koje su duboko uticale na društvo u regionu.

Ispitujući kako se generacije rođene poslije jugoslovenskih ratova nose sa mračnim sijenkama istorije, "Srbenka" nas podsjeća na važnost empatije, tolerancije i razumijevanja u stvaranju zajedničke budućnosti za sve.

"Srbenka" je osvojila srca publike i kritičara širom svijeta. Od nagrada i priznanja ističu se Doc Alliance nagrada za film godine na festivalu u Kanu, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac i nagrada publike na Sarajevskom filmskom festivalu, nagrada "Maslačak" za najbolji regionalni film na UnderhillFestu u Podgorici i nominacija za najbolji evropski dokumentarni film u 2019. godini.

Projekat "Omladinski kino aktivizam – Kino klub Podgorica" podržan je u okviru programa "Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu" koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Udruženjem roditelja djece sa teškoćama u razvoju "Zračak nade" i Aktivnom zonom, a finansira Evropska unija. Realizaciju projekta Omladinski kino aktivizam – Kino klub Podgorica pomogli su KIC "Budo Tomović", 201 Engaging Space i Udruženje ljubitelja Gorice i prirode.

Ulaz je slobodan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:03