Kino klub Podgorica - šest filmova iz dokumentarističke škole / - KINO KLUB PODGORICA
20/12/2023 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kino klub Podgorica: Projekcije ostvarenja Škole dokumentarnog aktivističkog filma

Polaznici edukativnih programa Kino kluba imali su priliku da uče o filmskom jeziku, medijskoj pismenosti, snimanju, režiji i montaži

U multimedijalnoj sali CKZ "Ribnica" sjutra, sa početkom u 19.30, držaće se projekcija šest kratkih filmova u produkciji Kino kluba Podgorica. Četiri filma su proizišla iz Škole dokumentarnog aktivističkog filma dok su dva filma nastala u okviru mentorskog programa EkoDoku.

Polaznice i polaznici edukativnih programa Kino kluba, imali su priliku da uče o filmskom jeziku, medijskoj pismenosti, snimanju, režiji i montaži. U dobrom duhu aktivizma, svako od njih imao je zadatak da istraži i prenese važne priče iz svoje zajednice na platno.

Bojana Šolaja, s filmom "Ko te štedi", otključava prostor zanatske radnje u centru Podgorice, koja se već svojim izgledom ne uklapa u klinč dvije urbanističke vizije glavnog grada, kao svjedočanstva dva vremena.

"Most", djelo Jelene Kontić, pruža uvid u emotivni svijet vlasnika najstarije privatne galerije u Crnoj Gori, koji se bori sa mogućnošću njenog zatvaranja.

Ivan Velimirović u "Istoj noći" vodi nas na putovanje kroz jedinstvenu kombinaciju političkog protesta i žurke snimljenih istovremeno, otkrivajući neočekivanu harmoniju između dva različita svijeta.

Milica Radovanović donosi priču o vjerovatno Ivani koja se kroz Berane šeta iz istoimene poznate crnogorske pjesme. Iako možda i nije ta Ivana, ovo je film o jednoj prosječnoj samohranoj majci sa nadprosječnom snagom i entuzijazmom pred svakodnevnim životnim izazovima.

Drugi dio večeri biće posvećen ekološkim dokumentarcima iz projekta "Eko Doku".

"Ekopatriotizam", djelo Jovane Božović i Marka Vukčevića, fokusira se na ekološki aktivizam i njegov značaj u očuvanju životne sredine. Film prati akciju čišćenja brda Ljubović i protest kod rijeke Gračanice.

Film "Pileta Piletović" autorice Ivane Čogurić, predstavlja satiričnu analizu društvenih pojava kao što su nepotizam i demagogija, kroz prizmu humorističnog pripovijedanja.

Filmovi si nastali u okviru projekata "Omladinski kino aktivizam - Kino klub podgorica" i "GreenScreen". Projekat "Omladinski kino aktivizam – Kino klub Podgorica" podržan je u okviru programa "Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu" koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Udruženjem roditelja djece sa teškoćama u razvoju "Zračak nade" i Aktivnom zonom, a finansira Evropska unija.Projekat GreenScreen, grupe građana EkoDoku, podržan je kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice "Slagalica" iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave. Projekti su realizovani u saradnji sa realizuje u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, CKZ Ribnica, KIC "Budo Tomović" i 201 Engaging Space.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:07