Црногорска кинотека / -Црногорска кинотека
11/03/2022 u 14:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кинотека у сваком граду

Кинотеку не треба схватати само као чувара умјетничких и документарних филмских остварења, већ и друштвеног сјећања, па тако и свега што је снимљено филмском, а у новије вријеме и телевизијском камером - каже Бјелановић.

Пројекат Црногорске кинотеке "Кинотека у сваком граду", који је директор ове јавне установе Горан Бјелановић најављивао "Дану" почетком године, заживио је прекјуче потписивањем Споразума о сарадњи са Општином Херцег Нови. Координатор активности на локалном нивоу биће новски Секретаријат за културу и образовање. Споразум о сарадњи потписали су Бјелановић и Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови.

Херцег Нови је први град чији су челници имали слуха и потписали споразум, каже директор Кинотеке. Слично разумијевање показали су и људи који руководе Никшићем, Тивтом, и још неких градова у Црној Гори, али, засад још није дошло до потписивања споразума о сарадњи који би омогућио реализацију пројекта "Кинотека у сваком граду".

Значај пројекта може се схватити ако се повуче паралела о значају постојања Националне библиотеке Црне Горе на Цетињу, са постојањем Црногорске кинотеке. Јер, основни задатак Кинотеке је да развија свијест о филму, а НБ о књизи. А, подсјећа Бјелановић, дјеловање НБ није фокусирано само на Цетиње, већ на цијелу Црну Гору, па би то требао бити случај и са Црногорском кинотеком. Једноставно, захтјев је времена да постоји доступан видео и филмски материјал као што постоји и књижни, додаје он.

– Као што сваки град има своју библиотеку, тако би сваки град требало да има и своју кинотеку - каже Бјелановић. Кинотечка заоставштина, поред умјетничке, садржи и историјску грађу, социолошку, филмске новости, документарце... Кинотеку не треба схватати само као чувара умјетничких и документарних филмских остварења, већ и друштвеног сјећања, па тако и свега што је снимљено филмском, а у новије вријеме и телевизијском камером, истиче директор Кинотеке.

Први споразум са Херцег Новим

Бјелановић додаје да је Кинотека овим споразумом дужна да купи један компјутер, да њихов стручњак инсталира софтвер и да обучи раднике херцегновске Градске библиотеке за коришћење и прегледавање садржаја. Бјелановић додаје да ће у ту сврху, за прву годину, од Општине Херцег Нови Кинотека добити 5.000 еура. Херцег Нови планира да након Библиотеке, рачунаре с овим софтвером инсталирају у Омладинском центру у Старом граду након завршетка адаптације објекта.

Бјелановић се нада да ће рачунари с овим софтвером бити инсталирани и у школама, јер материјали пројекта "Кинотека у сваком граду", могу бити одлична подршка за рад наставника.

– Направили смо софтвер који омогућава да укуцавањем шифре корисник приступи датотеци коју смо "окачили" на VIMEO, а на којој је сада већ око 1.000 наслова, који се свакодневно допуњавају новим садржајима, као што се и свакодневно садржај филмских трака дигитализује - каже Бјелановић.

Тако ће, додаје он, када се укуца појам Херцег Нови, захваљујући том софтверу, приказати листа са свим материјалима - садржајима - записима везаним за овај град, филмским и телевизијским. Корисници ће моћи да приступе и прегледају архивске материје историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја. Напомиње и да су оставили могућност да се постави коментар под одређени материјал, да се убиљеже неке личности које се појављују на неком кадру, а које нијесу претходно убиљежене.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:27