Детаљ са отварања (ФОТО: МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВА) / -ФОТО: МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВА
22/06/2022 u 09:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Клара Орос - Од скулптуре до инсталације

Изложба Кларе Орос може се погледати у Спомен дому „Црвена комуна” у Петровцу. Орос се бави реинтерпретациjом правилних Платонових тиjела и њиховом скулптуралном интерпретациjом

Самостална изложба инсталација мађарске ликовне умјетнице Кларе Орос "Платонски облици - Platonic solids" отворена је у Спомен дому "Црвена комуна" у Петровцу. Кустоскиња изложбе jе мр Милиjана Истиjановић.

Присутнима се најприје испред будванског Музеја обратила Милица Станић. Историчарка умjетности и директорица Музеjи и галериjе Будве мр Луциjа Ђурашковић jе поздравила присутне и изразила жељу да се настави сарадња са мађарским умjетницима у Црноj Гори.

Изложбу jе званично отворио амбасадор Мађарске у Црноj Гори Jожеф Неђеши коjи jе изразио захвалност домаћинима и упознао публику са биографиjом умjетнице.

Клара Орос живи и ради у Печуjу већ 25 година. Дипломирала jе и докторирала ваjарство на Универзитету у Печуjу, Факултету ликовних умjетности. Но, студије је почела у родном Сегедину, гдје је тренутно ванредна професорица на тамошњем Универзитету, на Педагошком факултету, Катедри за умjетност и историjу умjетности.

Клара Орос се бави реинтерпретациjом правилних Платонових тиjела и њиховом скулптуралном интерпретациjом. Инсталациjа "Платонски облици" настоjи укључити публику и надоградити се на конкретном физичком искуству интеракциjе с предметом коjи се испробава.

– Моjа умjетничка пракса временом се промиjенила и из "традиционалних" скулптура претворила се у инсталациjе, гдjе се публика могла упознати с предметима и простором. Ти ваjарски елементи су обично комбиновани с неким другим медиjима. Учешће публике jедан jе од наjзначаjниjих аспеката моjих радова. Публика би се укључила и кроз интеракциjу постала саставни дио мог рада, наводи се у запису ауторке и умjетнице Кларе Орос.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
09. avgust 2022 00:56