Gojko Božović, Snežana Milinković, Roberto Ćinkota i Marija Neneziić / -ФОТО: СТАНИСЛАВ МИЛОЈКОВИЋ
10/06/2023 u 12:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klasici i politička korektnost

Središnja tema festivala bilo je pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti, kao i uzrocima zbog kojih je politička korektnost postala snažan izazov savremenoj kulturi, kritičkom mišljenju i demokratiji

Razgovorom sa slovenačkom književnicom Katarinom Marinčič i panelom o Italu Kalvinu završen јe trodnevni 12. Beogradski festival evropske književnosti. Festival јe počeo 6. јuna, kao i dosad u organizaciјi IK "Arhipelag" u saradnji sa Dom omladine Beograd, gdјe su se programi i održavali.

Panel o Italu Kalvinu privukao je veliku pažnju posetilaca. Organizovan povodom stogodišnjice rođenja velikog italijanskog i evropskog pisca, ovaj panel se najviše bavio uzrocima zbog kojih je Kalvino u savremenom trenutku i u proteklim decenijama toliko privlačan čitaocima različitih generacija, senzibiliteta i pogleda na sviјet, navode u saopštenju iz IK "Arhipelag".

Centralna tema festivala

Središnja tema 12. Beogradskog festivala evropske književnosti bilo je pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti. Tome je bio posvećen panel kojim je i počeo Beogradski festivale evropske književnosti. U razgovoru o uzrocima zbog kojih je politička korektnost postala tako snažan izazov savremenoj književnosti i kulturi, kao i o tome šta uspon političke korektnosti znači za kritičko mišljenje i demokratiju učestvovali su dr Nebojša Vladisavljević, Ana Ristović, Gojko Božović i Marija Nenezić. Ovo јe bila i јedna od tema razgovora s romansijerom iz Crne Gore Vladimirom Jaćimovićem.

Učesnici panela "Kalvino: klasik za novi milenijum – 100 godina od rođenja Itala Kalvina" bili su dr Snežana Milinković, Roberto Ćinkota i Gojko Božović. Ocrtavajući književni, poetički i intelektualni profil ovog velikog književnog inovatora, učesnici panela naglasili su da je Kalvino bio paradigmatičan pisac druge polovine XX viјeka u najmanje dva vida. Na jednoj strani, on je to bio kao angažovani pisac koji će posliјe strasnog angažmana na strani italijanske Komunističke partije napustiti tu vrstu aktivnosti na kraju prve posliјeratne decenije, kada se njegova ideologija sudari sa stvarnošću italijanskog i evropskog društva na polovini viјeka.

image

Vladimir Jaćimović

-FOTO STANISLAV MILOJKOVIĆ

Na drugoj strani, Kalvino je paradigmatičan pisac koji je neprestano bio zainteresovan za pitanja poetike, ali ne poetike u užem smislu kao književnog postupka i načina oblikovanja književnog sviјeta, već i poetike kao pogleda na sviјet i modela razumiјevanja sviјeta. Otuda njegova književnost oličava neprestanu modernizaciju i poetičku promјenu od neorealističkih početaka, preko zanosnih fantazmagorija i fantastičkih proza, do postmodernističkog romana i velike pohvale čitanju i čitaocu, što vrhuni u Kalvinovom romanu "Ako jedne zimske noći neki putnik".

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:09