Радомир Уљаревић, Милан Кнежевић и Драган Копривица на представљању романа ”Обала несанице” у Никшићу
21/10/2021 u 17:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић пропитује вјечне теме слободе и заробљених умова нације

Нови роман Милана Кнежевића "Обала несанице" промовисан је у Никшићком позоришту. Књига, коју је ове године објавила издавачка кућа "Штампар Макаије" из Београда, изазвала је велику пажњи читалаца и ван граница Црне Горе.

Проф. др Драган Копривица је истакао да је ријеч о тзв. ангажованом дјелу, којим се на изузетан књижевни начин пропитују вјечне теме људских слобода и заробљених умова нације, те је аутор романа створио књигу, ознаку времена у којем живимо, али и прошлих и будућих реприза овјешталих шаблона диктатуре диљем планете, испуњених корупцијом, непотизмом, услугама мафије и полиције, уз сексуалне и друге скандале, препознате по сличној матрици на бројним меридијанима.

-"Обала несанице" обиљежила је вријеме у којем живимо кроз литерарну визију феномена диктатуре на свим меридијанима па и нашем. При том, ријеч је о сличној матрици свих режима, препознатој кроз стварање заробљене државе и изманипулисане нације зарад интереса кругова власти, који уз помоћ полиције и мафије држе читаве народе у ропству и блокади, навео је Копривица.

image

Публика у Никшићком Позоришту на промоцији "Обале несанице" 

Књижевник и издавач Радомир Уљаревић казао је да Кнежевићева књига показује тоталитаризам и монизам владајуће идеологије у једној измишљеној афричкој земљи, односно у многим стварним земљама, а прије свега у нашој. Концепција тоталитарне владавине заснована је на великој лажи коју су поданици прихватили: лажи о опасности од великонигеријског национализма. Поданици беспоговорно учествују у тој лажи, казао је Уљаревић, и тиме себи прибављају лагодан живот и милост режима, која је очигледно у свему најважнија, јер, ко је у тој милости, тај пристаје на лаж, али је, заузврат, заштићен, као лажни свједок таквог режима. -Поданици тог режима, заправо, су лажни свједоци, прихватајући свеопшту лаж као начин постојања. Главна активност режима усмјерена је на онечовјечење поданика до границе пристанка на све што се од њих тражи. Поданици мијењају слободу за неку врсту митоманије, коју усвајају као једину истину. Ми свједочимо колико људи је пристало на ту замјену. Празнина, која их обузима, толико је заводљива. О томе управо и говори ова орвеловска књига, с том разликом што то није пројекција будућности, као код Орвела, већ реална слика оног већ оствареног, слика реалне благодати коју живимо, истакао је Уљаревић.

Настајању романа, рекао је аутор, "кумовала" је и судска одлука о изреченој му забрани напуштања властите куће, уз држање наногице. Мотиве је, истакао је он, сакупљао са разних свјетских, па и наших дестинација. "Обала несанице", након Подгорице и Никшића, биће промовисана и у другм градовима, а у плану је и превођење тог романа на енглески језик.

На почетку промоције у Никшићу присутни су минутом ћутања одали почаст Љубиши Мрдаку, који је прије два дана трагично настрадао.

Б.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:37