Копривица, Кнежевић, Уљаревић / -Срђан Бољевић
03/10/2021 u 15:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Књига која својим духом окрепљује

"Обала несанице" Милана Кнежевића, представљена је подгоричкој публици на 15. Међународном подгоричком сајму књига и образовања у Делта ситију

Књига "Обала несанице" Милана Кнежевића, представљена је подгоричкој публици на 15. Међународном подгоричком сајму књига и образовања у Делта ситију. О књизи су, поред аутора, говорили проф. др Драган Копривица и књижевник и издавач Радомир Уљаревић.

– С обзиром на то да сам помно ишчитао његов роман, могу устврдити да jе Кнежевић, иако врло успjешан у политици, своjим романом засjенио себе као политичара, представивши се као изузетан романсиjер. Уз моjе познавање књижевности, посебно руске, jавно тврдим да jе оваj роман првjенац Милана Кнежевића наjбоља књига коjа се ових година поjавила у Црноj Гори. Књига коjа нас враћа у оне лиjепе године читања правих дjела, без фризираних домета режимских миљеника, о коjима смо слушали све до приjе коjу годину. Роман "Обала Несанице" сjаjна jе књига из више разлога. Као прво, Кнежевић ниjе ишао маниром већине данашњих романописаца коjе знамо, да пише о свему и ничему, да напада сваког и никог, обрађуjе у jедноj књизи хиљаду и jедну тему - казао је, између осталог, проф. др Драган Копривица.

Он је додао да је аутор у роману, из свог угла, изваjао бизаран лик аутохтоног диктатора, власника државе, Обале Несанице, сjенчећи читаву ту историjу снажним сатиричним тоновима, коjима брани себе и читалачку публику од неподношљиве мучнине примjера нечоjства и неjунаштва, диктатуре на било коjоj тачки Земљине кугле.

Књижевник Радомир Уљаревић изрекао је такође позитивне оцјене о овом дјелу. Он сматра да ће нам ова књига помоћи да разумијемо све оне процесе који су нас задесили и које данас живимо.

– Роман је достигао високе књижевне и домете високе тиражности. У питању је сатирична проза, незаустављив хумор. Дух ове књиге дјелује окрепљујуће - казао је, између осталог, књижевник Радомир Уљаревић.

Аутор књиге Милан Кнежевић је говорећи о настанку дјела и инспирацији истакао да је роман почео да пише оног дана када је добио наногицу.

– Тај кућни притвор је дао неке резултате јер сам грозничаво почео да пишем овај роман. Оно што се десило 30. августа прошле године утицало је на крај романа - појаснио је, између осталог, аутор Милан Кнежевић.

А.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:44