Косовић, Ратковић и Ђурић / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
08/05/2022 u 14:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Књигама градимо и чувамо Црну Гору војводе Марка Миљанова

Награда Удружења књижевника Црне Горе "Марко Миљанов" уручена данас Миленку Ратковићу и АлександрУ Ћуковићу

Традиционално, у години када Удружење књижевника Црне Горе прославља свој 75. рођендан, данас је на Медуну одржана церемонија уручења награде "Марко Миљанов". Награда је припала Миленку Ратковићу као родоначелнику књижевности за дјецу у Црној Гори и бившој Југославији, за његов укупни допринос на том пољу, с посебним освртом на књигу "Чамац за жабе", док је Александру Ћуковићу припала за знаковиту збирку поезије "Херостратов асистент". Подсјетимо, одлуку о овогодишњим добитницима једногласно је донио трочлани жири - Вишња Косовић (предсједница), Перивоје Поповић и Владимир Ч. Поповић (чланови). Церемонији уручења награде на Медуну, којој су присуствовали бројни поштоваоци писане ријечи, нажалост, због својих бројних љета није присуствовао Ратковић. Но, награда му је уручена током дана у његовом дому у Бару. Захваљујући, Ратковић је истакао изузетно задовољство одлуком жирија да му припадне награда с именом „Марка Миљанова”, а наставио је да се дружи са колегама присјећајући се бројних, сада већ анегдота.

Подсјећајући на значај јубилеја УКЦГ, његов укупни допринос култури Црне Горе, као и чињеницу да је овом наградом досад овјенчано више од 50 истакнутих књижевника не само из Црне Горе, Новица Ђурић, предсједник УКЦГ је додао да иако су институција старија чак од Универзитета и ЦАНУ, не вреднују се довољно њихов допринос култури у црногорском друштву. Но, упркос томе, устрајавају и даље стварају. Највише захваљујући даровитим младим ауторима, који су помјерили границе списатељства у Црној Гори.

– Све то постаје неважно за оне који не разумију никога без себе, а за нас толико важно, јер на темељима Црне Горе прилажемо још једну светковину - књигу. И, ми књигама градимо и чувамо Црну Гору, ону Црну Гору гласовитог војводе Марка Миљанова, Његоша и Стефана Митрова Љубише - рекао је Ђурић између осталог, наводећи да је награда "Марко Миљанов" потпис и печат онога што су створили Његош, Љубиша и Марко, уједно свијетли путоказ будућим генерацијама. Напоменуо је и да је конкурисало око 20-ак књига из бивше Југославије, јер је ријеч о награди коју цијене сви мислећи људи.

Живи симбол открива нам скривена значења

Захваљујући на награди, Александар Ћуковић је истакао да је књижевно признање које носи име "Марко Миљанов" за њега велики и важан животни изазов, "накрцан симболима које ни највећи умови стасали под овим исјечком неба нијесу успјели ваљано откључати". Наглашавајући да је симбол симбола и сам војвода Марко Миљанов Поповић, који се дијелећи умножава, за сва времена и све просторе, гдје су главне координате његовог дјеловања биле етика и чојство, доброчинство, и то увијек испред јунаштва. Притом, да војвода Марко, може да понесе епитет живог симбола, оног који открива скривене нивое значења.

"И, како то са симболом бива, а симбол је и круг, вратиће нас на почетну тачку", рекао је Ћуковић, додајући да је све симбол, "нарочито када стојите са људима из чијих књига сте ''изашли'' ".

– Као што се да уочити – од симбола је немогуће побјећи. Нарочито не на Медуну. Нарочито не у Кучима, пред Кучима. Нарочито не у Црној Гори - рекао је Ћуковић, између осталог.

Књижевник и члан жирија Поповић образложио је зашто је Ратковић, књижевник из читанки, заслужни добитник ове награде.

– У први план пред жиријем престижне награде "Марко Миљанов", наметнула се Ратковићева књига "Чамац за жабе", која иако намијењена дјеци, кроз алузију и метафору, казује доста тога и о противрјечностима времена које су "створили старији" и у којем као таквом живимо како знамо, можемо и умијемо. Такве књиге остају вјечно младе, актуелне и поучне генерацијама поготово онима које плове у чамцу за жабе - истакао је Поповић.

О значају награда и награђивања уопште, као и зашто је награда припала Ћуковићу, уреднику часописа УКЦГ "Стварање", новинару "Дана" и уреднику културног додатка "Ћирилица", говорила је књижевница и предсједница жирија Косовић, истичући да је "Херостратов асистент" пјеснички рукопис истанчаног сензибилитета и подстицајне духовне снаге.

– Херострат је симбол и метафора пјесничке потребе да се, кроз сагледавање разорне људске поклекле енергије, да подстицај саборним и стваралачким снагама. Зато је ова поезија изнијансирано рефлексиван. Њено стиховање је катарзично - навела је Косовић, додајући да је Ћуковић стваралац самосвојне поетике.

Програм уручења награде модерирао је новинар Драган Алорић. Покровитељ награде, која се састоји из плакете и новчаног дијела, и ове, као и претходних година, била је компанија "Царине".

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:15