Александар Ћуковић / -фото: Лазар Ружић
14/06/2022 u 22:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Књижевник Александар Ћуковић добитник награде „Naji Naaman”

Пристигли су радови 3.322 учесника, из 82 земље свијета, а награђено је 68 учесника у различитим категоријама. Ћуковић је једини из Црне Горе ове године заслужио признање Фондације „Naji Naaman” која додјељује награду

Интернационална књижевна награда "Naji Naaman", која ове године слави јубилеј - 20. годишњицу, ове године је у категорији Creativity prizes, међу осталим добитницима припала и књижевнику из Црне Горе, Александру Ћуковићу. На вијест да је један од овогодишњих добитника ове престижне књижевне интернационалне награде, Ћуковић је прокоментарисао:

– Уколико се осврнемо на списак раниjих добитника из Црне Горе и региона, онда заиста годи наћи се у таквом друштву. Приjа што jе нагарада интернационална и што долази од свjетски препознате фондациjе коjа се бави књижевношћу и културом - каже Ћуковић, који се представио као пјесник и прозни писац.

Досадашње награде

Подсјетимо, ово није прва награда Александру Ћуковићу, члану Удружења књижевника Црне Горе, а који је и глaвни и oдгoвoрни урeдник чaсoписa "Ствaрaњe" Удружeњa књижeвникa Црнe Гoрe и дoдaткa o култури "Ћирилицa" днeвних нoвинa "Дaн". Ове године Ћуковић је овјеначан наградом УКЦГ "Марко Миљанов". Ту су и награде: "Видoвдaнскa пoвeљa" УКЦГ, нaгрaдe зa нajбoљу крaтку причу нa "Пoдгoрицa aрт фeстивaлу", нaгрaдe "Mиркo Бaњeвић" и "Миодраг Ћупић", те "Благодарја" Удружења књижевника Србије. Дoбитник je и Првe гoдишњe нaгрaдe Удружeњa нoвинaрa Црнe Гoрe зa 2019. гoдину.

Пристигли су радови 3.322 учесника, из 82 земље свијета, а награђено је 68 учесника у различитим категоријама, а Ћуковић је једини из Црне Горе ове године заслужио признање истоимене либанске Фондације која додјељује награду.

Радови лауреата интегрално ће бити објављени наредног септембра у зборнику који публикује Naji Naaman Foundation for Gratis Culture (FGC). Такође, награђени ће постати почасни чланови Maison Naaman pour la Culture.

Oбjaвио је књигe: "Спoрeдни пoрeдaк" (крaткe причe, 2012); "Oмчa" (рoмaн, 2013); "Кoнтурe хoризoнтa" (интeрвjуи, 2015); "Кaд скидajу крилa" (крaткe причe, 2018 - двa издaњa); "Писaц у купaтилу" (крaткe причe, 2019); "Вриjeмe риjeчи – Удружeњe књижeвникa Црнe Гoрe oд 1946. до 2020. године (монографиjа, 2020 – коауторство) и збирку поезиjе "Херостратов асистент" (2021.).

Ћуковићеве приче и пјесме превођене су на енглески, руски, њемачки и арапски језик. Aутoр je низa нaучних и стручних рaдoвa из oблaсти друштвeних и хумaнистичких нaукa.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:55