Nebojša Babić, Goranka Matić i Dejan Kalezić / -DAN/ S.Ć.
01/07/2023 u 21:22 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kod njega se dolazi da ti napravi fotografiju

Izložba "Iza lika" poznatog beogradskog umjetničkog fotografa Nebojše Babića otvorena je večeras u galeriji "F 64" u Podgorici. Postavka čine porteti poznatih ličnosti kulturnog i javnog života Srbije i regiona.

Ovo je rijetka prilika da se naša publika upozna sa jedinstvenim rukopisom ovog umjetnika. 

- Riječ je samo o jednom od izbora fotografija iz bogatog opusa Nebojše Babića - kazao Dejan Kalezić, osnivač galerije F64.

Babić se predstavio sa više od trideset radova - portreta poznatih ljudi, poput Novaka Đokovića, Gorčina Stojanovića, Voja Brajovića, Jelisavete Seke Sablić, Mirjane Karanović, Josipe Lisac...

Izložbu je otvorila Goranka Matić, poznata fotografkinja i istoričarka umjetnosti iz Beograda, čija je retrospektivna izložba nedavno otvorena na Cetinju.

– Kad se rodio Nebojša ja sam imala 18 godina. U svojoj 20. godini objavio je svoju prvu fotografiju u novinama. Od te prve fotografije tražio je oblast kojom će se baviti. Zainteresovao se za modu i ona mu je bila prvi izbor - podsjetila je Matić.

On se razvijao dok nije postalo "stvar statusa" da ti Nebojša napravi neku fotografiju, konstatovala je Matić. 

- Kod njega se dolazi da ti Nebojša napravi fotografiju. On je napravio pomak od kanona. Svi znaju da koriste svjetlo, ali u tom portretu vidiš nešto drugo, nešto novo - vidiš Nebojšu - kazala je Goranka Matić.

image

Publika u galeriji F 64

-DAN/ S.Ć.

Babić je zahvalio Goranki Matić ističući da je ona njegov putokaz, a za Kalezića da je istinski biser jer "takav entuzijazam nikad nije sreo".

- Njegov entuzijazam je jako bitan za gajenje fotografije i umjetnosti - konstatovao je Babić, dodajući da mu je velika čast da pored brojnih umjetnika koji su izlagali u galeriji "F 64" i on ima priliku da se predstavi.

Babić je poklonio portrete Ljubu Jakiću i Goranki Matić što je pozdravljeno aplauzima publike.

– Određene predmete ili atribute profesije portretisanog, Nebojša Babić je uveo na nekoliko fotografija i to veoma promišljeno, ne napadno, tek toliko da ličnost učini zanimljivijom. Sagledana u cjelini galerija različitih likova, njihovih energija i karaktera Nebojše Babića pruža jedan od prikaza one interesantnije, svakako ljepše i bolje strane društva i kulture – navela je Jelena Matić u tekstu kataloga koji prati ovu izložbu.

Ovo je prva od dvije izložbe čije autore je Umjetnički savjet galerije "F 64" - jedinog izložbenog prostora u regionu namjenjenog isključivo umjetnosti fotografije, pozvao da izlažu mimo Konkursa.

Nebojša Babić rođen je u Beogradu 1968. godine. Član je ULUPUDS-a od 1997. godine gdje je u dva mandata bio predsjednik sekcije. Bio je član Upravnog odbora IAA i Unije poslodavaca. Jedan je od osnivača Srpskog filantropskog foruma i RNIDS. Ambasador je SAM-a.

Osnovao je 1998. godine Studio za primenjenu fotografiju, vizuelne komunikacije i marketinške aktivnosti Orange studio, a tokom 25 godina rada, dao je veliki doprinos u razvijanju i unapređenju imidža domaćih brendova.

Babić je osnovao 2004. godine umjetnički projekat savremene i primijenjene umjetnosti "O3ONE" sa idejom da predstavi aktuelne umjetničke prakse, koje zadiru u prostor ne samo umjetnosti i kulture, već i nauke, tehnologije i održavanja životne sredine.

Sarađuje sa velikim brojem institucija kulture poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Kolarčevog narodnog univerziteta, Beogradske filharmonije...

Sarađuje u humanitarnim projektima Hemofarm fondacije, Crvenog krsta Srbije, Unicefa, UNDP-a, UDK "Tiršova"...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:49