Будо Томовић, Бајо Секулић и Јовица Рибар / -СУБНОР Црне Горе
19/03/2022 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колашин: Сјећање на народне хероје

Академиjа сjећања на народне хероjе Буда Томовића, Баjа Секулића и Jурицу Рибара одржана је јуче у Колашину, у присуству представника удружења бораца НОР-а и антифашиста из свих бивших jугословенских република.

Скоjевац Будо Томовић изгубио jе живот 19. марта 1942. године, на Црквинама. На истом мjесту, дан касниjе погинуо jе политички комесар Црногорско-санџачког партизанског одреда, Баjо Секулић. Jурица Рибар, учесник битака на Наретви и Сутjесци, умро jе 3. октобра 1943. године у колашинском селу Требаљеву.

- Сjећање на славна имена НОР-а обавезуjу на нове борбе за слободу. Глас антифашиста данас треба да буде снажан, а дjела усмjерена на чување мира, достоjанства и братства- поручено је са академиjе.

Предсjендик СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Зувдиjа Хоџић је рекао да је Колашин град коjи jе партизанском одбраном прешао у историjу.

- То jе град засиjедања ЗАВНО и ЦАСНО и одлука "да сами стварамо своjу судбину и сносимо одговорност за њу". Великог дjела нема без великих жртава, казао jе Хоџић.

О детаљима из живота троjице хероjа говорио jе Драган Митов Ђуровић,а приказан су и филмови из архиве РТЦГ њима посвећени.Делагациjе удружења бораца НОР-а и антифашиста положиле су виjенце на споменик на Црквинама и Спомен гробље на Брези.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:27