Ansambl pred publikom / -FOTO: KRSTO VULOVIC
31/12/2022 u 10:25 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komad "Jerma" u CNP-u: Potresna drama o praznini i kraju ljubavi

Predstava "Jerma" kojom je Crnogorsko narodno pozorište ispratilo staru i dočekalo Novu godinu imala je uspješnu premijeru

Predstava "Jerma" kojom je Crnogorsko narodno pozorište ispratilo staru i dočekalo Novu godinu imala je uspješnu premijeru. Ova potresna drama, priča o praznini, krahu ljubavi i nerazumijevanju, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Publika je budno, napeto i sa velikom pažnjom ispratila svaki dijalog, repliku, pokret izvrsnih glumaca na sceni.
"Jerma" je od onih predstava na čijim izvođenjima se ne čuje "bravo", ne zato što ne zaslužuje, nego zato što je toliko stvarna i ta stvarnost gotovo do bola bode u oči. I angažovana, i dramatična, i aktuelna, i tragična...

Rediteljka Ana Tomović je dobitnica, izmedju ostalog, dvije nagrade "Joakim Vujić" za režiju. Njena predstava "Brod za lutke" pobjednica je 54. Sterijinog pozorja 2009. godine, (ukupno 6 nagrada), predstava "Majka Hrabrost i njena djeca" proglašena je predstavom sezone 2013/2014. Narodnog pozorišta u Beogradu, a predstava "Sudbina jednog Čarlija" predstavom sezone 2017/2018. u pozorištu Duško Radović. "Jerma" je njena prva režija u Crnogorskom narodnom pozorištu.

– Ovaj tekst je pisao i režirao Sajmon Stoun i bio je izuzetno uspješan u Engleskoj. Ova drama je zaista 100 posto tekst pisca, sve je sadržano u riječima i najveći izazov je bio taj jezik transponovati u ovu sredinu, da se glumci povežu sa njim i da potpuno uđu u likove. Vjerujem da je ova tema toliko važna za ovu sredinu da, bez obzira na to što je britanski tekst, možemo jako dobro da se povežemo sa njim – kazala je Tomović nakon premijere.

image

Publika i oduševljena i zamišljena

-FOTO: KRSTO VULOVIC

Izvrsna Kritina Obradović je istakla da "živimo u vremenu u kome je praznina postala vjerna pratilja savremenog čovjeka".
– Prazna utroba naše junakinje nije daleko od prazne duše, praznih htijenja, isprazne jurnjave za nekim ispraznim smislom - ostvarenje njene uloge kao majke se može reflekovati i na neke druge stvari i tako smo i gradili ovu predstavu – rekla je Kristina Obradović, kojoj tumači glavnu ulogu.

– Ovo je, između ostalog, priča o tome kako se ljubav lako izgubi. Ako čovjek svakodnevno ne ulaže u tu konstrukciju koju smo nazvali ljubav, ako se svakodnevno ne bori za toi najveća ljubav vremenom može da postane toksična. Meni je to u ovom procesu bilo najbolnije – kazao je Aleksandar Gavranić, koji igra.

image

Kristina Obradović

-FOTO: KRSTO VULOVIC

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi pored Kristine Obradovi i, Aleksandra Gavranića, i Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:03