Voja Brajović / - SCREENSHOT/ N.SKENDERIJA
20/11/2023 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komemoracija Žarku Lauševiću-Brajović; Nema više našeg prijatelja, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje

Mensur: Nedostajaće mi naši razgovori, šetnje. On upali kameru na telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom. Pa onda ja sutradan, prekosjutra upalim kameru pa šetam njega po Beogradu. A on kaže "lakše malo da uživam"

Dramski umjetnici Voja Brajović i Irfan Mensur na komemoraciji koja je danas održana u JDP-u u čast Žarka Lauševića, oprosili su se od svog prijatelja i kolege emotivnim rečima, Šekspirovim sonetom i stihovima Branka Miljkovića.

- Žarko Laušević je imao to ono. Ko to može da opiše rečima? Zato su ga jurili, samo da ga dodirnu i da ga vide. Zbog te antičke tragedije mi sad govorimo njima, umjesto da on decenijama isijava svoj dar - kazao je Brajović.

On je Lauševića ispratio Šekspirovim sonetom "Ali tvoje ljeto s ljepotama tvojim izblijedjeti neće, smrt se neće hvalisati tobom pod sjenkama svojim, u vječnost ćeš s ovim stihovima poći, oni će dok ljudski pogled i dah traju, živjeti i tebi život će da daju - 

- Njega nema, nema vašeg tate, vašeg prijatelja, našeg kolege, ali ostaje naša ljubav, naše poštovanje, vaša ljubav i naše divljenje - poručio je Brajović.

Glumac Irfan Mensur, kojeg je sa Lauševićem vezivalo duboko i dugo prijateljstvo, na komemoraciji je okupljenima poručio da ne puste ni suzu, dok je njemu samom glas drhtao.

- Nemojte da je ko suzu pustio! Anita, Branka, djeco, dragi prijatelji, ljutiće se Žarko, znate kakav je - kazao je Mensur.

Dodao je da su o Lauševiću svi već sve rekli i napisali i da njemu nije ostalo ništa – osim sjećanja.

- Šta će meni nedostajati? Nedostajaće mi naši razgovori dok je on bio u Njujorku. Nedostajaće mi tekstovi koje mi je slao još nedopisanih njiga sa pitanjem ‚"šta misliš". I ja sam nekad mislio. Nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje mi je on kupovao. Nedostajaće mi ono što sam ja njemu preporučivao i knjige koje sam mu kupovao. Nedostajaće mi jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje. On upali kameru na telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom. Pa onda ja sutradan, prekosjutra upalim kameru pa šetam njega po Beogradu. A on kaže "lakše malo da uživam" - prisetio se Mensur.

- Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer - oprostio se Mensur od kolege i prijatelja.

MIlutin Mima Karadžić, prijatelj i kum pokojnog Lauševića se prisjetio i kada su bili djeca, njih dvojica su se igrali pozorišta.

- Bilo je divno. Upoznali smo jednog starijeg druga zvao se Slobo Milatović. Napravili smo pozorište Dodest. Došao je jednog dana jedan klinac, fino očešljan, sa velikom dioptrijom, rumen u obrazima. To je bio Žarko. Poslije je Slobo napravio predstavu o Marku Kraljeviću. Žarko je bio Šarac, a ja Buzdovan. Obišli smo cijelu Jugoslaviju. To pozorište Dodest je postalo ozbiljno pozorište. Ah, govorili smo i poeziju. Obično bih ja Vita Nikolića, a Žarko meni Lesa Ivanovića. Nema više ni Karibola, ni Šabana, nema ni Lesa, ni Vita, a nema ni tebe, moj dobri Laćo. Moj dobri kume, putuj sa anđelima - izgovorio je Mima Karadžić s knedlom u grlu.

Pored članova porodice, komemoraciji u JDP-u prisustvovali su brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na komemoraciji će govoriti direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, kao i Vida Ognjenović, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić i Petar Božović, uz video poruku Svetlane Bojković.

Prikazani su inserti i snimci brojnih predstava, filmova i serija u kojma je ostvario svoje najupečatljivije uloge.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:43