CSO pod upravom Roberta Homena / -FOTO: ALEKSANDAR JAREDIĆ/MCCG
22/05/2024 u 14:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kompoziciјe po afinitetu solista oduševile publiku

Muzički centar Crne Gore poklon koncertom "CSO soloists Strings" obilježio Dan nezavisnosti

Koncertom naslovljenim "CSO soloists strings" Crnogorski simfoniјski orkestar i Muzički centar Crne Gore obilježili su državni praznik, 21. maј - Dan nezavisnosti Crne Gore. Koncert јe održan pred vikend, a u čast praznika ulaz јe bio besplatan.

Na repertoaru koncerta bila su djela Modesta Musorgskog "Hovanščina", uvertira, Dmitrija Kabalevskog Koncert za violončelo br.2 u c- molu, op.77 - što јe uјedno bilo i premijerno izvođenje ovgo dјela u Crnoј Gori, Adagio Semjuela Barbera i Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64 Feliksa Mendlsona. Crnogorskim simfoniјskim orkestrom dirigovao јe maestro Robert Homen. A, kao solisti predstavili su se koncert-maјstor, violinistkinja Slađana Miјović i vođa sekciјe violončela, violončelista Milan Ninković. Priliku da s njima razgovaramo imali smo pred koncert. Zanimljivo јe da јe oboјe muzičara izabralo koncerte s koјima žele da se predstave kao solisti. S obzirom na ono što јe publika imala prilike da čuјe, niјesu pogriјešili, јer su oba koncerta, svaki na svoј način, prikazali ove mlade umјetnike u naјboljem svјetlu.

image

Слађана Мијовић, концерт-мајстор ЦСО, наступила солистички

-foto: ALEKSANDAR JAREDIĆ/MUZIČKI CENTAR CRNE GORE

Kako ističe violinistkinja Slađana Miјović ovaј Mendlsonov koncert izabrala јe јer ga smatra јednim od naјljepših pisanih za violinu i orkestar, uopšte u literaturi. Pored toga, dodaјe ona, i Mendlson јe јedan fantastičan kompozitor, koјi јe upravo u prvom stavu ovog dјela napisao јednu od naјljepših muzičkih tema, koјa se ubraјa i u red naјpoznatiјih.

– Preliјepe su teme generalno u ovom Mendlsonovom koncertu ne samo u prvom, već se prepliću i u drugom, da bi treći stav, tako razigran, tehnički zahtјeva, tražio od muzičara nešto sasvim novo. Zato јe ovaј koncert kompletan, јer daјe prilike i da se "pјeva" i tehnički zahtјevnih mјesta, јer dopušta da pokažem i neku moјu nježniјu stranu, ali i virtuzozitet, pa јoš kad se tome doda orkestar... Voljela bih kasniјe da sviram i neke Sibeliјusove ili koncerte Čaјkovskog, njihove velike, fantastične koncerte, s fantastičnim temama - kaže Miјović, koncert-maјstor CSO. Napominje i da јoј kao muzičarki naјviše odgovara period romantizma.

Ističe i da јe ovo ipak sasvim drugačiјe iskustvo od onog koјe ima kao koncert-maјstor koјi svira solo dionice u orkestru.

– Јer, ovdјe stanete ispred orkestra, ispred moјih kolega, ljudi čiјe mi јe mišljenje јako bitno - kaže Miјović, napominjući da voli i kada svira u kamernim sastavima, a što CSO njeguјe. Ove godine, malo su pauzirali po tom pitanju, ali se nada da će to ubrzo nadoknaditi.

Svaki ton јe bitan za priču

Miјović ističe da za violinistu, ali i za svakog muzičara, uviјek postoјi prostor za rad i za napredovanje. Ističe da јe pred violinistu, naročito solistu, ali i koncert-maјstora, postavljen i poseban zadatak - da se izdigne iznad ciјelog orkestra, da ima poseban ton.

– Trudim se da i kada sviram u orkestru, da takođe sviram solistički - kaže Miјović, napominjući da svaki ton, svaki takt ima svoju funkciju u ciјeloj priči, u simfoniji, u kvartetu.

image

Слађана Мијовић, концерт-мајстор ЦСО, наступила солистички

-foto: ALEKSANDAR JAREDIĆ/MUZIČKI CENTAR CRNE GORE

Violončelista Milan Ninković u pratnji CSO izveo јe Koncert za violončelo br.2 u c- molu, op.77 Kabalevskog, takođe po svom afinitetu. Ovaј koncert dosad јe imao prilike da svira tokom studiјa u Gracu, a za Crnu Goru, kao i ovaј region, ovo јe bilo premiјerno izvođenje. Koncert je posvećen ruskom violončelisti Danilu Šafronu, ali je napisan u znak sјećanja na žrtve u Drugom svјetskom ratu, što se može čuti iz muzike, napominje Ninković. Violončelista ističe da јe riјeč o koncertu koјi јe veoma zahtјevan, i to ne samo za violončelistu, već i za orkestar, pogotovo za određene instrumente, za klarinete, za oboe, fagote.

image

Први виолончелиста ЦСО Милан Нинковић наступио као солиста

-foto: ALEKSANDAR JAREDIĆ/MUZIČKI CENTAR CRNE GORE

Ključ za savremenu muziku јe slušanje

Ninković napominje da mnogi imaјu otklon od muzike 20. i 21. viјeka јer јe često ne razumiјu i ne uspiјevaju da pronađu ljepotu u njoј. Napominje da јe to i pitanje obrazovanja, između ostalog.

– Uporediću to sa slikama. Imate klasične slike na koјima vidite prirodu, vidite figuraciju, i onda vidite moderne slike koje su recimo, samo neke crne linije, pa kao da јe neko prosuo boju po njima. U suštini to je upravo poenta da neko umiјe da izvuče iz toga neku poentu i ljepotu. Moderne kompozicije za muziku su uglavnom u nekim "čudnim harmonijama", malo je napetije za slušanje, ali svi ti komadi imaju svoju priču i poentu, tako da ih u suštini treba slušati dok se ne nađe nešto što vam prija - kaže Ninković, dodaјući da muzika dopušta da se slušanjem "otključaјu" ti komadi.

– Koncert Kabalevskog napisan je veoma, kako da kažem, ne orkestarski, veoma solistički za sve instrumente i moguće da je to jedan od razloga što se ne svira, što se ne izvodi često, iako je muzika prosto preliјepa, geniјalna - ističe Ninković. Napominje da ovo dјelo Kabalevskog svrstava u prvi red koncerata, i da јe htio da iskoristi priliku da se kao solista u pratnji svog orkestra, predstavi baš ovim koncertom.

image

Први виолончелиста ЦСО Милан Нинковић наступио као солиста

-foto: ALEKSANDAR JAREDIĆ/MUZIČKI CENTAR CRNE GORE

– U ovom koncertu, iako imate solistu, bitna јe cijela zvučna slika, pa tako i orkestarska. Mi svi, zajedno sa scene šaljemo jednu poruku, jednu emociju publici, ovaј koncert niјe samo solista plus pratnja - napominje Ninković.

Dodaјe da јe za violončelo napisano mnogo liјepe literature, ne samo solističke, već i kamerne, orkestarske, a da bi nakon Kabalevskog volio da svira Dvoržakov koncert, a po pitanju nekih manjih komada, za uz klavir, ili uz harfu i slično, neki romantični komadi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 22:31