Марта Хут, Срба Динић и ЦСО / -фото: ПР центар/ Ђорђе Цмиљанић
21/03/2022 u 17:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концерт ЦСО: Синергија оркестра и публике

Маестро Србољуб Динић је након свог првог наступа у нашој земљи позитивно оцијенио и оркестар и нашу публику истакавши да је била "дивна, врло тиха и пажљива"

Под управом маестра Србољуба Србе Динића, Црногорски симфонијски оркестар (ЦСО) извео је на Великоj сцени Музичког центра Црне Горе "Адађо за гудаче" Барбера, "Залазак Сунца" Респигиjа и Моцартову Симфониjу у г-молу ("Велику"). Солистичку дионицу у Репигијевој композицији извела je оперска пјевачица Марта Хут, која каријеру подједнако ствара у родној Хрватској и Хoландији.

Маестро Србољуб Динић је након свог првог наступа у нашој земљи позитивно оцијенио и оркестар и нашу публику истакавши да је била "дивна, врло тиха и пажљива".

– Концерт је красила прелиjепа атмосфера, сматрам да смо имали веома успjешан концерт. Мислим да jе програм био разноврсан и интересантан. Оркестар jе требало да покаже три различита стила и мислим да су у томе успjели – каже један од тренутно најцијењенијих диригената на свијету.

Говорећи о раду са нашим симфоничарима Динић jе истакао младост оркестра, али и њихову евидентну жељу за радом.

– Недостаје им искуство, али га добијају од старијих колега, искуних музичара. Уз континуирани рад, оваj оркестар може да напредуjе, jер ту има пуно добрих музичара. Сматрам да уз доброг диригента, педагога, са коjим би чешће радили могу да направе велики напредак – рекао jе Динић.

На наше питање о томе како утиче на оркестар то што годинама, из разних околности, нема шефа диригента, Динић је казао да је "поента имати доброг шефа-диригента коjи ће радити са оркестром и на томе да се приме нови музичари, да се попуне радна мjеста, да се континуирано унапређује рад". Како је истакао "ниjе лако ако jедне седмице дође jедан диригент, па следеће други".

Како је упозорио, шеф-диригент мора да има врло jасне идеjе куда иде оркестар и у договору и сарадњи са управом да се направи план за пет или десет година.

Култура, поготово на простору Балкана, не смиjе да зависи од политике, "она мора бити потпуно независна, jер култура jе за све", оцијенио је Динић.

– Од оркестра, диригента, публике, све ми се измиксало у jедан предиван букет осjећаjа. Без риjечи сам. Енергиjа за радом је толико очита код овог оркестра. Желе свирати, сарађивати и уживати у музици – рекла је Марта Хут о утисцима након концерта.

Она је додала да jе врло захвална што jе добила позив да први пут наступи у Црноj Гори, наводећи да се нада да ће опет доћи.

Концерт-мајстор ЦСО на овом концерту била је виолинисткиња из Београда Катарина Ковачевски. Уједно ово је њен први боравак у Подгорици и сарадња са ЦСО.

– Предивно jе било сарађивати са ЦСО. Сви су позитивни, пуни енергиjе, и жељни свирања. Уколико настави овако да ради, са добрим диригентима, овај оркестар има потенциjал да буде један од најбољи у региону, а можда и шире – оцијенила је она.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:46