Томас Харисон Крипс / - М.Д.ПОПОВИЋ
16/05/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концерт ђака школе "Вида Матјан": Узајамно усхићење музиком уживо

Ученици који су се истакли на школском такмичењу ШОСМО "Вида Матјан", одржаном од 26. до 29. априла у Котору, имали су прилику да се представе на концерту у Цркви Светог Духа. Послије дугог периода виртуелних наступа, снимања код куће или у концертној дворани, ученици су осјетили усхићење које само живи контакт са публиком може да пружи, да осјете радост размјене музичког доживљаја и понос због топлог аплауза.

Награђени гитариста Томас Харисон Крипс се ужелио концерата, с обиром да је последњи пут наступио претпрошле године, јер су живе наступе од новембра замијенили они без публике, пише "Дан".

Првонаграђена пијанисткиња Миа Филиповић каже да јој се, ипак, више свиђа снимање, јер онда може да проба више пута прије но што се одабере најбољи снимак. Њена мајка, уједно професорица Данијела Филиповић, наглашава да је садашњи моменат суштина концерта уживо, зато је то и тешко. Надају се да ће ова повољна ситуација за умјетнике потрајати. Пријатно изненађење био је наступ лауреата Специјалне награде, соло-пјевача Валтера Влаовића, који је извео Вивладијев напјев "Vieni o mio diletto", одушевио публику и два пута излазио на сцену да се поклони, што је и њему био прави гушт.

”Послије дугог периода виртуелних наступа, снимања код куће или у концертној дворани, ученици су осјетили усхићење које само живи контакт са публиком може да пружи

– Овај концерт ми пуно значи, то је част за оне најбоље, таленте који су освојили награде, а значи и родитељима, каже ученик петог разреда Јоспип Белан, гитариста, који је освојио прву награду.

Наступиле су и виолинисткиње: Јована Вукмировић, Ђина Црепуља, Клара Сервенти, Исидора Зиројевић, Ема Пајовић, Теса Мирошевић и Анета Чавор, затим клавиристкиње: Ксенија Мук, Наташа Вукашиновић, Николина Станишић и Катарина Белан; гитаристи – Данило Шеваљевић, Николас Катарос, Јуриј-Иван Донски; флаутисткиње – Јована Вукшић и Моника Недовић.

На репертоару су биле композиције које су извели и на такмичењу, од Марковића, Богдановића и Бакланова, преко Тареге, Грига, Попа, Мангореа, до Бетовена, Вивалдија, Брамса и других великана свјетске умјетничке музике.

Такмичење у дисциплинама клавир, гитара, дувачи (флаута, труба, хорна), виолина, хармоника и соло пјевање је окупило 110 учесника од трећег до деветог разреда из матичне школе и подручних одјељења у Рисну, Радановићима и Ластви Грбаљској, објаснила је проф. Јелена Љољић, директорица школе, честитајући најуспјешнијима. Ученике су за клавиром пратили професори Љиљана Дончић, Радован Јовановић и Новак Павличић.

М.Д.Поповић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:32