Плакат са сликом Олексија Молчанова / - фото: КИЦ Будо Томовић
21/05/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концерт пијанисте Олексија Молчанова у понедељак 24.маја у КИЦ-у Будо Томовић

Гости концерта биће Молчанове колеге пиjанисткиња Наташа Поповић, флаутисткиња Жана Лекић и виолиниста Вуjадин Кривокапић, с коjима jе сарађивао на броjним концертима, саопштено је из КИЦ-а

Концерт поводом 40 година рада пиjанисте и редовног професора корепетициjе на Музичкоj академиjи Универзитета Црне Горе Олексиjа Молчанова биће одржан у понедjељак, 24.маjа, у Великоj сали КИЦ-а “Будо Томовић”, у 19 сати. Гости концерта биће Молчанове колеге пиjанисткиња Наташа Поповић, флаутисткиња Жана Лекић и виолиниста Вуjадин Кривокапић, с коjима jе сарађивао на броjним концертима, саопштено је из КИЦ-а.

Из КИЦ-а су казали да су на програму су дjела Роберта Шумана - Романса оп.94 (за флауту и клавир), Волфганга Амадеуса Моцарта - Фантазиjа ц-молл КВ 475, Фредерика Шопена - Ноктурно ц-молл оп. 48 бр. 1; Ноктурно ф-молл оп. 55 бр. 1; Фантазиjа ф-молл оп. 49, Беле Барток - Румунске игре (за виолину и клавир) и Франца Шуберта - Фантазиjа ф-молл Д. 940 (за клавир четвороручно).

Олексиj Молчанов рођен jе 24. маjа 1961. године у Новоросиjску (Русиjа). Средњу музичку школу jе завршио у Киjеву (Украjина), у класи доц. Лидиjе Шур. Студирао jе у Киjеву на државном музичком конзерваториjуму, гдjе jе дипломирао, а касниjе и магистрирао на клавирскоj катедри у класама професора Александра Снегирjова и Владимира Виницког. Током школовања осваjао jе награде, од коjих се издваjа побjеда на такмичењу ”Лисенко” у Лавову 1984. године. Добитник jе специjалне награде за извођење обавезне композициjе на И такмичењу “Рахмањинов” у Москви 1983. године. Jош као студент започео jе активну концертну дjелатност. Наступао jе као солиста и у броjним камерним саставима у Украjини, Русиjи и Њемачкоj.

По завршетку школовања почео jе да се бави педагогиjом упоредно са концертирањем. Предавао jе клавир у средњоj школи у Черкасима и наступао као солиста камерног оркестра Државне Филхармониjе Черкаси. У том периоду остварио jе турнеjе са рециталима по Украjини и Либану, наступ у Шваjцарскоj, концерте са броjним оркестрима филхармониjа у Лавову, Дњепропетровску и Харкову. Посебан значаj има сарадња у клавирском дуу са Виктором Муравским у периоду 1988-1992. године. Дуо jе добитник награде “Нова имена”. Остварио jе низ програма и концерата коjи су снимљени за Државну Радио и Телевизиjу Украjине. Сарађивао jе са Савезом композитора Украjине на представљању савремене музике и у камерном дуу са виолинистом Генадиjем Кабиним.

Од 1995. године живио jе у Србиjи, гдjе jе наставио умjетничке и педагошке активности. Припремио jе више програма коjи су били успjешно изведени на концертима у Нишу, Крагуjевцу, Заjечару, Неготину и Котору. Као посебно значаjан наступ, пиjаниста Молчанов издваjа солистички концерт на фестивалу “Мокрањчеви дани” 1998. године у Неготину. У камерном дуу са виолинисткињом Оливером Jаковљевић имао jе запажену турнеjу по Србиjи и Црноj Гори 1999. године. Од те године, своj професионални и умjетнички ангажман веже за Црну Гору, гдjе успjешно наставља своjу дjелатност на свим значаjним сценама широм земље као и у иностранству. Био jе члан клавирског дуа “Аперто“ са пиjанисткињом Наташом Поповић и триjа „Цон Спирито“ са флаутисткињом Жаном Лекић  и виолончелистом Игором Перазићем.

Молчанов jе наступао на фестивалима Мокрањчеви дани, Нимус, А Темпо, Котор Арт, Монтенегро Мусиц Фест, Барски љетопис, Еспрессиво, Неи суони деи луогхи и Град Театар Будва. Активно jе учествовао у проjекту “Црна Гора jедна културна адреса”. Као солиста jе наступао на отварању концертних сезона оркестара Нишке филхармониjе 1996. и 1997. године, Филхармониjе Черкаси 2010. и Црногорских гудача 2011.

Од 2010. до 2020. остварио jе запажене  турнеjе и  и концерте са оркестрима  у Украjини. Често наступа широм Црне Горе као солиста и камерни музичар. Члан jе проjекта “Нуова” (Цетиње).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:52