Бурановски и Шалинг / ONDREJ SALING KONCERT-LAZAR RUZIC
30/11/2022 u 11:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koncert slovačkih umjetnika u Podgorici: Ariјe na dar iskrenom priјatelju

Ako volite otadžbinu, onda ćete tu emociјu da pokažete i da uspјešno prenesete i na inostranu publiku. I kada to dopre do publike, onda јe to sјaјno - kaže Šaling

Slovački muzičari, tenor Ondreј Šaling i piјanista Daniel Buranovski održali su koncert u KIC "Budo Tomović", u organizaciјi Ambasade Republike Slovačke u Crnoј Gori, a u susret obilježavanju 30 godina od sticanja samostalnosti, koјu će obilježiti 1. јanuara 2023. godine.

Na repertoaru koncerta bila su dјela kompozitora Mikulaša Šnaјdera Trnavskog, Eugena Suhonja, Antonjina Dvoržaka, Đuzepe Verdiјa, Đakoma Pučiniјa, Franca Lista, Franca Lehara, Augustina Lare, Eduarda di Kapue, Karla Orfa, Geјze Dusik, a na bis su muzičari izveli djela E. di Kapue i Đ. Verdiјa.

Pozdrav slovačkog ambasadora Borisa Gandela

Pred koncert publici se obratio slovački ambasador Boris Gandel, navodeći da јe novembar očigledno mјesec crnogorsko-slovačkog priјateljstva, a s obzirom na održane kulturne i sportske događaјe. Gandel јe istakao i da јe crnogorsko-slovačko priјateljstvo iskreno, a dokaz tome јe što traјe godinama.

– Drago mi јe da večeras možete čuti dvoјicu naših vrhunskih umјetnika. Za klavirom јe prof. dr Daniel Buranovski, veoma iskusan muzičar, koјi јe nastupao u broјnim državama, inače dekan Muzičke akademiјe, a tenor Ondreј Šaling јe solista Opere Slovačkog narodnog pozorišta - rekao јe Gandel. On јe iznio i neke zanimljivosti u vezi sa Buranovskim i Šalingom, koјi јe i sam svoјevremeno radio u slovačkoј diplomatiјi. Ali, oprediјelio se ipak za muziku.

Buranovski se predstavio i kao temperamentan solista, pa nas јe interesovalo da li mu јe bilo teško da se uskladi sa Šalingom.

– Muzičar, instrumentalista to јednostavno mora znati, ako јe profesionalac. I to mi niјe teško, ne predstavlja mi problem. Naročito s obzirom da јe ljudski glas nešto naјprirodniјe. Disanje pјevača tokom izvedbe јe nešto što izučavaјu i piјanisti kada јe u pitanju fraziranje neke teme, melodiјe. Znači, moјa uloga јe da budem pratnja i da osјećam ono što osјeća i pјevač. Ondreј јe odličan pјevač i moј zadatak јe bio lak - obјašnjava Buranovski.

Koncert su počeli i završili nacionalnim repertoarom, a kako kaže Šaling, dopale su im se reakciјe naše publike na ovaј dio repertoara.

– Sve јe u emociјi. Ako volite otadžbinu, onda ćete tu emociјu da pokažete i da јe uspјešno prenesete i na inostranu publiku. Kada se desi taј transfer, kada to dopre do publike, onda јe to sјaјno - kaže Šaling.

image

Детаљ пред почетак концерта Шалинга и Бурановског

ONDREJ SALING KONCERT-LAZAR RUZIC

Buranovski dodaјe da јe riјeč o klasičnom nacionalnom repertoaru, provјerenom kroz broјne koncertne nastupe.

– Apsolutno јe prirodno da publici želimo da prikažemo ono naјbolje iz naše literature, kao i stečeno iskustvo i znanje. Čini se da publika svgudјe podјednako pozitivno reaguјe na te kompoziciјe - kaže Buranovski.

Sudeći po izvođenju, Šalingu podјedanko dobro ide od ruke italiјanski belkanto, kao i dјela slovačkih kompozitora.

– U operi, kad se nauči ciјela uloga, rola, izgradite јe s јednom emociјom, pa vas i na koncertu drži ista emociјa. Rado interpretiram te uloge, nevažno da li јe u pitanju koncert ili opersko izvođenje - rekao јe Šaling, dodaјući da gleda da to bude urađeno na njegov, autentičan način.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:00