Марк Коровић / -FOTO ALEKSANDAR JAREDIć
20/09/2023 u 15:17 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Korović: Ivo Pogorelić је biće sa druge planete

Koncerti koje ćemo čuti u narednoj sezoni biće u duhu betovenovske ideje bratstva i ljubavi. To će biti ideja vodilja koje će nas voditi kroz sezonu, kazao je Korović

- Da mogu jednom riječju da opišem emociju i očekivanja pred otvaranje koncertne sezone jeste magija. Biće magično, prvo zbog programa - Rahmanjonov, Čajkovski, imamo tu crvenu nit betovensku koja se provlači kroz cijelu sezonu i na kraju, tu je Ivo Pogorelić, kao umjetnik koji će svemu tome dodati magiju - kazao je Mark Korović o koncertu kojim će 29. septembra biti otvorena nova koncertna sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Uzbuđenje koje vlada ovih dana u Muzičkom centru Crne Gore gdje je sve spremno za jednog od najvećih pijanističkih imena današnjice, za umjetnika koji je imao oreol gotovo mitskog bića u nekadašnjoj Jugoslaviji nije skrivao ni Korović.

- Ni ja prvi ne bih mogao u jednoj rečenici da opišem šta nas čeka na koncertu. Pogorelić je nešto kao nadrealno biće, može biti mitsko. Na francuskom kad hoćemo nešto da kažemo za osobu koja ima takvu nadmoć, nadljudsku, kažemo kao da je sa neke druge planete. To je ono što mislim o njemu i što očekujem od koncerta - kazao je Korović.

Prvi cilj sezone na čijem smo pragu je da publika vidi orkestar u najboljem izdanju i najačoj muzičkoj moći, istakao je Korović za "Dan".

- Koncerti koje ćemo čuti u narednoj sezoni biće u duhu betovenovske ideje bratstva i ljubavi. To će biti ideja vodilja koje će nas voditi kroz sezonu - istakao je Korović.

Korović će u toku predstojeće sezone gostovati na na drugim scenama, prije svega u regionu. Već u oktobru očekuje ga nastup u Beogradu, gdje će irigovati horom RTS-a.

Za "Dan" Korović je govorio koliko je Muzički centar Crne Gore zainteresovan za gostovanja u regionu kao i uzvratne koncerte koje će ansambli i umjetnici održati u Podgorici.

- Sad sam šef-dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Ja predstavljam ovaj orekstar, tako da moja gostovanja, kao što je moja saranja sa Horom RTS-a je nastavak saranje ove dvije kuće. Radio sam i sa horom i orkestraom HRT-a. Dakle mi već sarađujemo. U planu je da CSO nastupa sa Horom HRT-a, a solisti će biti iz Srbije - otkrio je dio projekata u kojima učestvuje CSO u novoj sezoni.

Pored dva koncerta Iva Pogorelića u dvorani Muzičkog centra Korović je za "Dan" otkrio još neka vrhunska muzička imena koja ćemo imati priliku da čujemo i vidimo u narednoj sezoni.

- Nastupiće Roman Simović, zatim Godran Nikolić, po meni njih dvijica spadaju u najača violinička imena svijetu. Radimo i na jačanju regiona. Tu smo da se podržavamo, a Crna Gora i Srbija zemlje su njohovog porijekla. Zatim imaćemo koncert Žan-Pol Gasparijana, čije je porijekli francusko-crnogorsko-srpsko, tako da njegovim nastupom vežemo čgotovo čitav region. Imamo imena iz okruženja koja su napravila veliki uspjeh u svijetu i koja mi želimo da podržimo i da predstavimo naš orkestar sa njima - saopštio je dirigent Mark Korović za naše čitaoce neke detalje o predstojećoj sezoni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:49