”Процес” / -фото: Душко Миљанић
20/02/2023 u 12:28 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kraljevsko pozorište "Zetski dom": "Proces" na Cetinju

Predstava "Proces" Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, nastala u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" u srijedu, 22. februara u 20 sati.

Uloge u komadu tumače Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković.

Kako je zapisala rediteljka Dušanka Belada, "Proces" je predstava o teretu – onome koji je nametnut spolja, ali bitnije – onome koji nosimo u sebi. O klici iz koje izrasta teret, o urođenoj krivici. O činjenici da smo došli na ovaj svijet s predispozicijom da budemo sami sebi neprijatelj. U toj neprestanoj borbi sa samim sobom i apsurdom koji ga okružuje, glavni lik prolazi kroz širok spektar svojih stanja. Prepoznajući sopstvene unutrašnje probleme i neminovnosti u spoljašnjem svijetu, miri se s ovozemaljskim oblikom postojanja. Mora da je neko oklevetao Jozefa K. – da bude ono što jeste – da bude čovjek.

Dramatizaciju potisuju Dušanka Belada i Jovan Bošković, koјi јe uradio i scenografiјu, kostimografkinja јe Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:59