Публика учествовала у креацији представе / -DUSKO MILJANIC
18/11/2021 u 14:57 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кроз виртуелне игре приближили се стварном животу

Мултимедијална позоришна представа за публику и паметне телефоне "Апликација Воланд" у продукцији Шабачког позоришта и Центра за културу Тиват, изведена је у Котору и Тивту пред публиком, која је на различит начин реаговала на ситуације интеракције са глумцима на сцени

По тексту и у драматургији Милене Богавац, концепт и режију су поставили Кокан Младеновић, Стефан Чамџић и Марко Грубић, који је и композитор оригиналне музике, костимографију потписује Александра Пецић, док је видео FX и апликацију за мобилни телефон, као неопходну повезницу публике и глумаца, осмислио Горан Балабан.

Публика је паралелно пратила сценску радњу у физичком и виртуелном простору. Редитељ је мајсторски "испрограмирао" поступке гледалаца и гледатељки, који су били увјерени да и сами "програмирају" ток представе, а у ствари је исход унапријед био познат. Глумци Јелена Илић, Кристина Пајкић, Милош Војновић и Александар Јовановић, позвали су присутне да инсталирају апликацију, која им је омогућила да током представе учествују у играма, квизовима и анкетама. Дајући свој пристанак простим кликом, како то често радимо и у приватном животу користећи разне понуђене апликације на интернету, учесници су директно утицали на даљи ток сценске радње, да би на крају схватили да су своје личне податке "продали" веб-сајту. Публика у Тивту била је много активнија од оне у Котору, примијетила је Миљана Миливојевић, организаторка.

- Постоји ли неоморалитет у свијету нових технологија и која је сврха позоришта данас, у друштву обиљеженом убрзаним технолошким развојем и развојем вјештачке интелигенције? Може ли позориште бити платформа за успостављање новог морала, нових етичких норми и правила понашања у свијету "напуштеном од Бога", где умјесто Ријечи (Логоса), постоји Интернет као бескрајан простор знања, информација и науке - само су нека од питања којима се ова представа бави, на духовит, едукативан и провокативан начин, уз укључивање публике, интеракцију и дијалог, зачињен глумачким импровизацијама, појаснила је Миливојевић.

Поред истраживања односа позоришта и нових медија- простора проширене реалности као простора за театарску игру, представа се бави историјом позоришта и драме и средњовековним жанром моралитета, као дидактичког драмског облика, чији је циљ био да промовише позитивне етичке вриједности једне заједнице.

Премијера представе догодила се прослог јула у Центру за културу Тиват. Играње у Котору је пето по реду. Представа је добила две награде на фестивалу "Заплет" у Бања луци: за најбољу младу глумицу (Кристина Пајкић) и за најбољег младог глумца (Александар Меда Јовановић).

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:14