Детаљ с првих читајућих проба / -ФОТО: ТЕАТАР "КОРИФЕЈ"
03/11/2023 u 15:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Krst sa petokrakom”

Drama `Krst sa petokrakom` Velizara Radonjića tematizuje sukob dva ideološko-politička načela, dovedena do apsurda u imaginarnom mikroprostoru koji postaje poprište beskrupulozne političke borbe, piše dr Femić

Probe za novu predstavu „Korifej” teatra „Krst sa petokrakom”, koju će po tekstu Velizara Radonjića režirati Zoran Rakočević počele su 1. novembra.

U predstavi igraju: Đorđije Tatić, Katarina Krek, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student treće godine Glume na FDU Cetinje, prof. Branislav Mićunović). Scenografiju će potpisati Ivanka Vana Prelević, a scenski pokret Anđelija Rondović.

Premijera predstave očekuje se krajem decembra u Kolašinu u saradnji sa Centrom za kulturu Kolašin, a realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

image

Текст драме...

-ФОТО: ТЕАТАР "КОРИФЕЈ"

Kako se navodi u saopštenju Teatra „Korifeј” odlučili su se za tekst ovog autora, iako značaj njegovog dosadašnjeg književnog rada јoš uviјek niјe na pravi način sagledan i valorizovan. Radonjić, koјi se bavio i novinarstvom, prepoznaјe se u širim krugovima kao esejista i satiričar, a postavljanjem njegove drame, kažu iz „Korifeјa”, nadaјu se da će do izražaјa doći i njegovi dramski tekstovi, ne samo među čitaocima već pozorišnom publikom.

image

Добро позната лица "Корифеја" - Ђорђије Татић

-ФОТО: ТЕАТАР "КОРИФЕЈ"

– Tekst „Krst sa petokrakom” na bijenalnom konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine istaknut je uz nagrađeni tekst od strane stručnog žirija i preporučen za izvođenje, što već govori o njegovom kvalitetu i potencijalu. U obrazloženju žirija, na čijem čelu je bio istaknuti dramski pisac Stevan Koprivica stoji: „`Krst sa petokrakom` je obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema i istovremeno demistifikuje političke krađe i interese i sav jad i čemer političke trgovine” - podsjećaјu iz „Korifeјa”.

image

И Катарина Крек једна од чланица ансамбла нове представе

-ФОТО: ТЕАТАР "КОРИФЕЈ"

Radonjićeva drama je odjeknula veoma pozitivno i šire od njenog prvog pojavljivanja na konkursu CNP-a. Našla se u časopisu „Pozorište” br. 44, pa onda u „Sabranim dramama” urednice Slavojke Marojević u izdanju Nikšićkog pozorišta 2022. godine.

U predgovoru dr Radoje Femić piše: „Drama `Krst sa petokrakom` Velizara Radonjića, kao posljednja u prvom kompozicionom dijelu `Sabranih drama`, tematizuje sukob dva ideološko-politička načela, dovedena do apsurda u imaginarnom mikroprostoru koji postaje poprište beskrupulozne političke borbe, s elementima bizarnih obrta kojim se dočarava autodestruktivni karakter naše kolektivne naravi”.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:08