Плакат за представу, dizajn Srđe Dragovića / -KORIFEJ TEATAR
17/12/2023 u 11:45 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Krst sa petokrakom" večeras premijerno u Kolašinu

Članovi teatra „Korifej” navode da predstavu izvode u znak sјećanja na Gorana Bulaјića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, priјatelja i velikog podržavaoca „Korifeja”

Predstava "Korifej" teatra "Krst sa petokrakom", po tekstu Velizara Radonjića u režiji Zorana Rakočevića premijerno igra večeras u Centru za kulturu Kolašin u 20 časova.

U predstavi igraju: Đorđije Tatić, Katarina Krek, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student 3.godine Glume na FDU Cetinje, prof. Branislav Mićunović). Scenografiju će potpisati Ivanka Vana Prelević, a scenski pokret Anđelija Rondović.

– Tekst "Krst sa petokrakom" na bijenalnom konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine istaknut je uz nagrađeni tekst od strane stručnog žirija i preporučen za izvođenje, što već govori o njegovom kvalitetu i potencijalu. U obrazloženju žirija, na čijem čelu je bio istaknuti dramsku pisac Stevan Koprivica stoji i: "`Krst sa petokrakom` je obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema i istovremeno demistifikuje političke krađe i interese i sav jad i čemer političke trgovine" - podsjećaјu iz "Korifeјa". Dodaju da predstavu izvode u znak sјećanja na Gorana Bulaјića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, priјatelja i velikog podržavaoca „Korifeja”, a koji je bio i jedan od članova žirija koji je izabrao ovu Radonjićevu dramu 2019. godine.

image

Плакат за представу, dizajn Srđe Dragovića

-КОРИФЕЈ ТЕАТАР

Radonjićeva drama je odjeknula veoma pozitivno i šire od njenog prvog pojavljivanja na konkursu CNP-a. Našla se u časopisu "Pozorište" br. 44, pa onda u "Sabranim dramama" urednice Slavojke Marojević u izdanju Nikšićkog pozorišta 2022. godine.

U predgovoru dr Radoje Femić piše: "Drama `Krst sa petokrakom` Velizara Radonjića, kao posljednja u prvom kompozicionom dijelu `Sabranih drama`, tematizuje sukob dva ideološko-politička načela, dovedena do apsurda u imaginarnom mikroprostoru koji postaje poprište beskrupulozne političke borbe, s elementima bizarnih obrta kojim se dočarava autodestruktivni karakter naše kolektivne naravi."

M.N.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:49