PLAKAT ZA IZLOŽBU / -MUZEJI I GALERIJE PODGORICE
18/10/2023 u 14:27 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Kuća u mraku”

Izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta (UCG), nastalih u okviru semestralnog istraživanja na predmetu Teorija arhitekture II, pod mentorstvom doc.dr Eme Alihodžić Jašarović i saradničkog tima u sastavu MSc Nemanje Milićević i MSc Nikoline Sekulović biće otvorena večeras (18.10) u 19 časova u Kuslevovoj kući. Izložba će biti otvorena do 21. oktobra.

Izložba se organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. Studenti druge godine predstaviće svoje rezultate istraživanja nastala u tri ciklusa: „Prostorni narativi/imaginacija djetinjstva”, „Diskurs praznine” i „Kuća u mraku”.

Proces povezivanja sa prostorom, i razumijevanje njegovog značaja, počinje imaginacijom sjećanja na prostor iz djetinjstva, koji je ostavio trag, po ugledu na poetsku imaginaciju Gastona Bašlara. Eksperimentalni proces izučavanja diskursa praznine nastavlja se kroz vježbu, u kojoj studenti koriste različite metode građenja praznine i modelovanja prostora. Na kraju, studenti ispituju prostorni koncept u cilju kreiranja senzornog prostora, u čijem fokusu su svi aspekte doživljaja, svjesno distancirani od vizuelnog, jer kuća je namijenjena slijepim i slabovidim osobama. Takav pristup, oslobođen primarno vizuelnog doživljaja, koji često za imperativ ima lijepi prostor, intenzivira fenomenološke, a ne samo funkcionalne i estetske odlike pojavnosti prostora.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 04:08