Publika zainteresovana za postavku / -FOTO: LAZAR RUŽIĆ
19/03/2024 u 20:18 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kultura je mega sila koja djeluje bez greške

Ambasada Republike Bugarske u saradnji sa Muzejima i galerijama Podgorice priredila izložbu "Diplomatija i umjetnost" koja se može pogledati u Modernoj galeriji

image

Ćupić i Dimitrov otvorili izložbu

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ
Izložba slika "Diplomatija i umjetnost" istaknutih bugarskih umjetnika 20. vijeka otvorena je večeras u Modernoj galeriji podgoričkih Muzeja i galerija, i može se pogledati do 30. marta. Izložba je organizovana na inicijativu Državnog instituta za kulturu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Republike Bugarske, u saradnji sa Muzejom i galerijama Podgorice i Ambasadom Republike Bugarske u Podgorici. Izložba je posvećena 140. godišnjici bugarske diplomatske službe koja je obilježena 2019. godine. Postavku čine radovi 22 bugarska umjetnika.

image

Među brojnim zvanicama ministarka kulture Vujović i predstavnici diplomatskog kora

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Mr Ivana Ćupić, direktorica podgoričkog Muzeja, istakla je da je umjetnost najljepši oblik kulturne diplomatije, a umjetnici najbolji ambasadori svoje države.

– Umjetnost spaja ljude estetikom, stvara neraskidiva prijateljstva i čini univerzalni sistem koji ne poznaje teritorijalne granice, pa kao takva predstavlja bogatstvo u kome svi možemo jednako da uživamo kao što je to slučaj večeras - rekla je Ćupić.

image

Makedonski ambasador Ramčilović takođe zainteresovan za postavku

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Izložbu je otvorio ambasador Bugarske u Crnoj Gori Stefan Dimitrov, napominjući da iako su umjetnost i diplomatija različite, ipak se često prepliću i utiču jedna na drugu. Među njima, postoje i sličnosti, navodi ambasador Dimitrov, među kojima su ekspresivnost, stvaranje slika i utisaka, a krajnji cilj je da izazovu nešto pozitivno.

image

Detalj s otvatranja izložbe

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Ambasador Dimitrov, napominje da umjetnički fond Ministarstva spoljnih poslova Bugarske ima preko 3.000 djela i da se uvrštava u red najoriginalnijih umjetničkoih kolekcija u vlasništvu državnih institucija Bugarske.

– Kultura je ta mega sila koja djeluje bez greške. Umjetnost je "meka diplomatija", ona je ta koja čini da promjene traju na duge staze. Svi narodi imaju mnogo više sličnosti nego razlika. Istorija, kulturno nasljeđe i umjetnost mogu nas zbližiti.One ne dijele ljude već su najdirektniji put do ujedinjenja - rekao je ambasador Bugarske Stefan Dimitrov, otvarajući izložbu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:08