Ратковић и Ћуковић, овогодишњи лауреати награде УКЦГ (ФОТО: УКЦГ) / -ФОТО: УКЦГ
04/05/2022 u 10:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лауреати награде „Марко Миљанов” Миленко Ратковић и Александар Ћуковић

Жири УКЦГ за додјелу награде „Марко Миљанов”осјећа посебну личну радост што се на овај начин макар дијелом исправља неправда према стваралачком дјелу и личности Миленка Ратковића као и према цјелини књижевности за дјецу и младе у Црној Гори

Лауреати овогодишње књижевне награде "Марко Миљанов" коју додјељује Удружење књижевника Црне Горе су писци, чланови Удружења, Миленко Ратковић и Александар Ћуковић. Ратковићу је награда припала за свеукупно стваралаштво, а Ћуковићу за збирку поезије "Херостратов асистент".

Одлуку о награди "Марко Миљанов", у години када УКЦГ слави јубилеј - 75 година постојања, додијелио је жири у саставу: Вишња Косовић (предсједница), Перивоје Поповић и Владимир Ч. Поповић (чланови). Одлука је донијета једногласно на сједници одржаној 2. маја, 2022. године. Лауреатима ће награда бити уручена 8. маја на Медуну, испред куће војовде Марка Миљанова.

Како жири наводи у одлуци, Ратковић и Ћуковић, иако генерацијски, вокацијски и стилски стоје на различитим половима, својим стваралаштвом и реномеом "потврђују темељне вриједности којима УКЦГ деценијама снажи и унапрјеђује књижевно и укупно културно постање Црне Горе, на темељима које су ненадмашно поставила народна етика и епика, Његош, Марко и Љубиша и њихово непосредно и трајно стваралачко насљеђе."

Ратковић је достојни писац нашег дјетињства, наших читанки и обавезних и бираних лектира

Како наводе, Ратковић је доајен, који ствара преко 75 година, и један је од утемељивача књижевности за дјецу и младе у Црној Гори, а посебно су вредновали његову књигу „Чамац за жабе”.

– Ратковић је достојни писац нашег дјетињства, наших читанки и обавезних и бираних лектира. Жири осјећа посебну личну радост што се на овај начин макар дијелом исправља неправда према стваралачком дјелу и личности Миленка Ратковића као и према цјелини књижевности за дјецу и младе у Црној Гори - стоји у одлуци жирија за додјелу награде "Марко Миљанов".

Посебно је потребно истаћи да митску античку личност имена Херострат, Ћуковић из нашег стољећа посматра у контра смјеровима тумачења

Ћуковић, пак, наводи жири, препознат у широкој јавности и изван Црне Горе као агилни и предани књижевник, публициста и едитор, изразити је представник данашњице, који истински разумијева човјечност.

– Посебно је потребно истаћи да митску античку личност имена Херострат, Ћуковић из нашег стољећа посматра у контра смјеровима тумачења да ли је тај грчки младић из давнина имао само намјеру да себе учини славним или је у исто вријеме и побуњеник пред чином непосредног рођења Филиповог сина Александра будућег Македонског Великог, пошто је Филип, рецимо и по знаменитом Цицерону ("филипике"), поиман као тиранин – није само наше вријеме доба за тиранију власти - стоји у образложењу жирија за награду Ћуковићу.

Ове године, додаје жири, поред награђених, истичу се и књиге "Бесаница" Милије Пајковића, "Ненаписане приче" Данила Јокановића и "Бог у биртији" Бориса Јовановића.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:08