Boris Liješević / -PRESS SLUžBA GRAD TEATAR
08/07/2022 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Liješević: Uz Grad teatar sam formirao ukus i sticao estetsku kulturu

Reditelju Borisu Liješeviću je sinoć, nakon izvođenja predstave "Rat i mir" uručena nagrada Grada teatra za 2019/2020. godinu, kao 26. dobitniku ovog prestižnog priznanja, saopšteno je iz Pres-službe "Grada teatra".

Nagrada Grada teatra je za Liješevića više od nagrade zato što nosi ime festivala uz koji je odrastao, na kom je gledao prve predstave, uz koji je formirao ukus i sticao estetsku kulturu.

- Volio bih da sljedeće godine otvorimo festival opet na ovom mjestu, a da ga zatvorimo na našem budvanskom pozorišnom Jerusalimu - na Citadeli - kazao je Liješević.

Liješević je naglasio da mu je ova nagrada izuzetno važna, kao i ambijent u kojem je odigrana predstava "Rat i mir".

image

Ansambl predstave "Rat i mir" na otvaranju festivala Grad Teatar

-PRESS SLUžBA GRAD TEATAR

- Publici je i dalje potrebna živa riječ, živ odnos, dobra književnost i pozorište i sve ono čega je, u našem gradu Budvi preplavljenom materijalističkom kulturom, sve manje - rekao je Liješević.

Kako je dodao, nije mogao da zamisli da će se ova svečanost događati upravo na Ivanjsku noć, noć u kojoj se dešava najznačajnija Šekspirova komedija te da se u "Snu ljetnje noći" dogodio jedan "Rat i mir".

- Da su svi naši ratovi i mirovi, sve to što nam se danas čini kao nepremostivo i užasno iz neke druge perspektive, iz perspektive o kojoj je Tolstoj govorio, iz perspektive neba koje Andrej Bolkonski vidi kad bude pogođen u bici, da je iz te perspektive sve to samo jedan san ljetnje noći - rekao je reditelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:00