Nedostajuce price,missing stories,izlozba / -LAZAR RUZIC
18/06/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дирљива, поучна и упозоравајућа свједочанства

Изложба је продукт међународног умjетничког проjекат Гете Института из Београда, а реализована jе уз подршку њемачке фондациjе "Сjећање, одговорност, будућност"

Колективна, међународна и путујућа изложба "Missing Stories. Принудни рад у вриjеме нацистичке окупациjе. Поглед умjетника" може се до 18. јула погледати у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија. Изложба "Missing Stories" дио jе програма Подгоричког културног љета.

Изложба је продукт међународног умjетничког проjекат Гете Института из Београда, а реализована jе уз подршку њемачке фондациjе "Сjећање, одговорност, будућност".

Пет кустоскиња и кустоса - др Томас Елзен (Аугзбург, Њемачка), др Сања Коjић Младенов (Нови Сад, Србија), Уна Поповић (Београд, Србија), Адела Деметjа (Тирана, Албанија) и Наталиjа Вуjошевић (Цетиње, Црна Гора) одабрало jе десет умjетница и умjетника из Њемачке, Србиjе, Албаниjе и Црне Горе који су из умjетничке перспективе "обрадили" принудни рад у Трећем раjху, у фабрикама, на пољопривредним газдинствима и у концентрационим логорима. Уредница пратеће публикациjе изложбе "Missing Stories" jе књижевница из Берлина Тања Дикерс.

Радови умјетника из Њемачке, Србије, Црне Горе и Албаније

У Подгорици су приказани радови Буркхарда Шитнија (Њемачка), Кристиjана Херла (Њемачка), Александра Зографа (Србиjа), Милорада Младеновића (Србиjа), диСТРУКТУРА -е (Србиjа), Драгана Воjводића (Србиjа), Ивана Салатића (Црна Гора), Ленке Ђороjевић (Црна Гора), Донике Ћине (Албаниjа) и Ремиjона Проње (Албаниjа).
На изложби у Подгорици, поставци су придружена и два цртежа Петра Лубарде, из циклуса "Из заробљеништва", логорашка кошуља Хасене Терзић коју је позајмио Народни музеj Црне Горе, као и документа породице Зариjе Кликовца које су за ову прилику позајмили Ана и Феђа Кликовац.

Назив "Недостајуће приче" указује на чињеницу да многе од тих личних прича бивших нацистичких сужњева егзистирају само у породичном окружењу, нису познате широј јавности, каже кустоскиња Наталија Вујошевић.

– То су веома дирљива, поучна и упозоравајућа свједочанства, болних искустава везаних за принудни рад у логорима - каже Вујошевић, између осталог.

Додаје да су радећи изложбу открили да многи имају у породици такве случајеве, а да је то био случај и са неким умјетницима чији радови су изложени. Радови су настали специјално за ову изложбу и били су хонорарисани, каже она.

Вујошевић истиче и да изложба кореспондира са савременим тренутком, јер указује на скривене, а постојеће, одјеке тог времена.
Поставку поред аутентичних докумената и предмета чине и видео и аудио записи, умјетнички и документарни, инсталације, цртежи, слике, видео радови, фотографије.

Изложба је већ приказана у Београду и Новом Саду, а након Подгорице наставља пут у Тирану, Берлин и Аугзбург.
Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:28