Дулетић и Ђуровић / -ФОТО:Ж.Ј.
10/04/2022 u 09:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Линијом и бојом дочарала чисти дух и емоциjу

Самостална изложба проф. Наташе Ђуровић „Унутрашњи свјетови” може се у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија погледати до краја априла

Ликовна умјетница, проф. Наташа Ђуровић представила се у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија најновијим радовима, настајалим протекле двије године. Самосталну изложбу "Унутрашњи свјетови - Inner worlds" чине цртежи, као и радови настали комбинованом техником, а који су самостално постављени, посложени у фризове, који се чак преливају у простор, као и минијатурни које је "укоричила" у двије књиге. Кустоскиња изложбе, историчарка умјетности Петрица Дулетић, отвaрајући изложбу рекла je да је најновији циклус Наташе Ђуровић "настао из понирања, истраживања и промишљања о унутрашњоj поjавности ствари коjе jе окружуjу".

– Изоловани субjект сабира се и усредсређуjе на битно, суштинско. У овоj поставци, низови слика обjедињени су таjнама унутрашњег пиктуралног устроjства формалне различитости у вишезначне, апстрактне представе, приjе свега као драматичне визуелне структуре унутрашње слике и њеног бескраjног простора. Слике су настале у комбинованоj техници на платну у избалансираном односу црног и биjелог, покретљивости и непомичности, теку као кроз вриjеме – просторно недовршено. Недовршено вриjеме се осjећа у свакоj слици без рубова и у циjелоj поставци изложбе. Ово дjело jе обиљежено апокалиптичним сjенкама женског рукописа велике интуитивне енергиjе. Можда jе баш то мноштво утисака у коjи се сливала свиjест о стварности – уjедно и jединствена мотивациjа грађењу интимне ограде за ониричне дрхтаjе - рекла је Дулетић на отварању, између осталог.

Посебно наглашава драматичну упечатљивост радова проф. Ђуровић, закључујући да је овом изложбом умјетница показала да jе остала досљедна у своjоj сликарскоj мисиjи како би путем чистих ликовних вриjедности - линиjе, боjе, контуре - дочарала чисти дух и емоциjу - оцијенила jе Дулетић.

Поставка се може погледати до 29. априла.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:28