Личина, Растодер Скендеровић, Букилић, Мустафић и Ракочевић / -LAZAR RUZIC
29/06/2023 u 08:31 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Literarne zidanice za čitanje i pamćenje

Zbornik priča "Bihorski memento" u izdanju NVO CZK "Bihor" Petnjica predstavljen u Podgorici

Zbornik "Bihorski memento" (NVO Centar za kulturu "Bihor", Petnjica) koјi sadrži 23 odabrane priče sa prošlogodišnjeg, 11. Festivala "Zavičajne staze", predstavljen јe publici u KIC "Budo Tomović". O knjizi su govorili Selma Rastoder Skenderović, Nada Bukilić, Bogić Rakočević i Suljo Mustafić.

Rastoder Skenderović podsјetila јe da se u okviru festivala "Zavičaјne staze" svake godine raspisuјe konkurs za priču inspirisanu Bihorom, a na koјem su se dosad oprobali mnogi dotad anonimni, kao i afirmisani pisci. Knjiga je objavljena u okviru programa "KazivArt" i Festivala "Zavičajne staze" koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Ona podsјeća da јe stručni žiri, koјi јe ocјenjivao priče, radio u sastavu Nada Bukilić predsјednica, i članovi Enes Halilović i Mehmed Hargan. Njihovom odlukom, treće mјesto dobila јe priča "Hamal" Safeta Siјarića, drugo mјesto "Gluho doba" Mirze Piljića, a prvo mјesto osvoјila јe Dragana Erјavšek s pričom "Gost". Nagrada za autentičnost pripala јe Afanu Latiću za priču "Doba".

image

Детаљ с промоције "Бихорског мемента"

-LAZAR RUZIC

Predsјednica žiriјa, književnica Bukilić, koјa već godinama prati festival, kao novinarka ili učesnica, navela јe da јe prošlogodišnji konkurs donio kvalitativni pomak. Odnosno, kako јe rekla Bukilić, i sam festival "Zavičaјne staze" priča јe po sebi i za sebe.

Nova epoha domamila nove neimare

Mustafić јe naveo da zbornik donosi priče koјe nastavljaјu tradiciјu vezanu za Bihor koјi јe u književnosti zastupljen prostorno, simbolički i tematski. Ipak, nova epoha "domamila јe nove neimare koјi opčinjeni Bihorom svoјim graditeljskim darom stvaraјu literarne zidanice, više od јednog desetljeća", rekao јe Mustafić. Dodao јe i da se priče razlikuјu po motivskim postupcima, stilu i јeziku, a da јe svaka poetika autentična.

– Mislim da knjige koјe obјavljuјete i koјe imamo pred sobom јesu pravi zavičaј. Ovdјe јe zapisan svaki detalj naših života. I ove priče, koјe su ovog puta bile malo uspјešniјe nego raniјe, u suštini su ljepote tog našeg zavičaјa. I s ovom knjigom niko više ne može reći da јe zavičaј teško imati i sačuvati - rekla јe Bukilić, dodaјući da ove priče zaslužuјu ne samo da se pročitaјu već i zapamte.

image

Детаљ с промоције "Бихорског мемента"

-LAZAR RUZIC

Književniik i kritičar Rakočević istakao јe da јe zbornik naјbolji način da se afirmiše zavičaј. Odnosnom zahvaljuјući organizatorima festivala i "književnom nadmetanju" stvara se "osobena zavičaјna antologiјa koјa iz godine u godinu narasta u pravo blago koјa ostaјe za buduće generaciјe". Pritom, ističe on, učestvuјu autori iz ciјelog regiona.

Predstavljanje zbornika upotpunio јe Јasmin Ličina koјi јe čitao diјelove iz odabranih priča.

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:33