Публика на промоцији / ДАН
30/09/2021 u 16:12 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љубица Петровић Косор: Пјесник је онај кога потврди вријеме

Књигу поезиjе Љубице Петровић Косор "Осмиjех" у мултимедиjалноj сали КИЦ-а "Будо Томовић" у Подгорици представиле су рецензенткиња Станка Станојевић и пјесникиња. Прочитан је и приказ Наталије Ђалетић, уреднице ИК "Уроборос", која је оправдано изостала са промоције.

Захваљујући разговору Станојевићеве са Петровић Косор, више смо чули и о самој ауторки, као и о томе како она доживљава поезију и књижевност уопште.

Косор Петровић истиче да се многи данас баве писањем поезије, и да објављују књиге. Но, по њој, да би се неко назвао пјесником, потребно је много више, при чему скромно каже да она нема претензије да носи назив пјесникиње "националне класе", нити да је прихватају широке народне масе. Додаје да пише на мах, и да не успијева увијек ни да збиљежи оно што извире из ње.

Ријеч критичарки

– Умјетност, пјесма, осмијех и љубав, љубав у смислу истинског вољења, отварају лирски свијет Петровић Косор. Свијест о пјесми на посебан начин усмјерава израз љубави. Пјесма у Љубичиној лирици је суштаствени дио њеног бића и њеног постојања - записала је Ђалетић, између осталог о књизи састављеној из два циклуса "Осмијех" и "Од мене до тебе Љубав", забиљежила је Ђалетић о књизи "Осмијех".

Поетизовани свијет Петровић Косор допушта чуда као нешто свакидашње, оцијенила је Рађеновић.

- Апропо тога, љубав је та чудотворка којом је могуће "зауставити планету у лету", "зауставити потоке", "вратити вријеме", па чак и од небесих тијела саградити кућу за двоје - наводи Рађеновић, о књизи у којој су сабрани стиховаи настајали од 2007. до 2010. - записала је рађеновић.

– Не сматрам себе пјесником. За мене, пјесника треба да потврди вријеме, његове пјесме требају да заживе и да живе, да буде прихваћено. Поред Десанке Максимовић, Вита Николића, Леса Ивановића, Весне Парун, мене би било срамота да се назовем пјесникињом. Мора се достићи и одређени ниво писања и прихваћености да би могао да кажеш: "Ја сам пјесник" - каже, између осталог, је Петровић Косор.

Она додаје и да је ово њена прва промоција, а да се досад оглашавала и с публиком комуницирала углавном путем друштвених мрежа, као и на регионалним књижевним фестивалима. Захваљујући поезији и друштвеним мрежама, додаје, успјела је да упозна дивне људе с цијелог простора бивше Југославије. Поред поезије пише и кратке приче.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:06