”Ribarske svađe”, scena z predstave / -(FOTO: MARIJANA JANKOVIĆ)
07/07/2023 u 13:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljudskost i empatija jedini bedem odbrane od zla danas

U riječi rediteljke Ana Tomović navodi da Goldonijeva komedija karaktera "Ribarske svađe" osvaja publiku i poslije 250 godina svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva

Dramski program ovogodišnjeg festivala "Grad teatar" počinje u subotu, 8. јula, izvođenjem predstave "Ribarske svađe" Narodnog pozrišta iz Beograda, gdјe јe premiјerno izvedena početkom ovog mјeseca. Predstava igra od 21 čas na sceni između crkava. Komad јe nastao po tekstu Karla Goldonija u režiji Ane Tomović, koja zajedno sa dramaturgom Đorđem Kosićem potpisuje i adaptaciju teksta u prijevodu Ive Tijardovića.

Predstava je na programu i u nedjelju, 9. jula, na sceni između crkava, takođe od 21 čas.

image

Plakat za predstavu

-FOTO: GRAD TEATAR

U riječi rediteljke Ana Tomović navodi da Goldonijeva komedija karaktera "Ribarske svađe" osvaja publiku i poslije 250 godina svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva. Svađa koja nastaje trivijalno između dvije siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge u malom ribarskom mestu i obje imaju djevojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva s mora ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svijetu nemaju ništa drugo osim svoju čast.

Kreatori predstave

Pored Tomović i Kosića, autorski tim čine, Andreja Rondović, scenografkinja, Maria Marković Milojev, kostimografkinja, Irena Popović, kompozitorka i dr Ljiljana Mrkić Popović koja je zadužena za scenski govor.

U predstavi igraju: Branislav Tomašević, Ivana Šćepanović, Tamara Šustić, Vučić Perović, Jovan Jovanović, Hadži Nenad Maričić, Zlatija Ivanović, Iva Milanović, Teodora Dragičević, Dragan Sekulić i Nedim Nezirović.

– Naravno, ova komedija u svakom vremenu dobija drugačiji odjek – 2023. godine more i morska obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma. Nekontrolisana upotreba plastike dovela je do ogromnog zagađenja obale i mora, a posebno morskih vrsta. Monopol velikih kompanija doveo je do toga da mali ribar nema od čega da živi. U tom smislu, u mom viđenju Goldonijeve komedije, to nije romantična, već pomalo apokaliptična slika svijeta. "Ribarske svađe" govore i o naporima jednog činovnika da prokljuvi u čemu je prava muka ljudi koji su se posvađali, da ih ne kažnjava i ne zatvara, već da im priđe kao čovjek koji sebe lično involvira u potragu za rješenjem. Ljudskost i empatija su jedini bedem odbrane od zla u današnjem svijetu. Koliko često danas u sudskim birokratskim lavirintima nailazimo na ovako ličan pristup čovjeka čovjeku i razumjevanje njegove muke i borbe sa egzistencijom, kao i spremnosti da se pomogne‘ Ta vrsta svijesti o svijetu u kome živimo danas, ogledaće se u scenskoj realizaciji prije svega u elementima scenografije ili "konteksta" gdje i kada se ova univerzalna ljubavna komedija dešava. U radu sa glumcima želim da ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti a prije svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smijeh i radost kod publike - zapisala јe Tomović.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:58