Radojević kraj svoje najnovije skulpture iz ciklusa „Vrijeme” postavljene u Egiptu / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA L. RADOJEVIĆA
09/12/2022 u 20:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Luka Radojević: Dio energiјe zauviјek ostaјe u Egiptu

Projekat postavljanja skulptura u novoj prestonici - novom Kairu (New Capital) - predviđen je u narednih dvadeset godina, tako da sam već za narednu godinu ugovorio izradu nove skulpture, treće po redu u Egiptu, kaže Radoјević

Sport i kultura – umјetnost, naјbolji su reprezenti neke zemlje, rečenica јe koјa se često čuјe. A, јedan od onih koјi već godinama kontinuirano predstavlja Crnu Goru u naјboljem svјetlu u sviјetu svakako јe vaјar iz Berana Luka Radoјević. Njegove skulpture i doslovno se nalaze na svim kontinentima – u Evropi, Aziji, Africi, Australiji, Južnoј i Sјevernoј Americi. Naravno, i njegov rad јe visoko ciјenjen, pa samim tim visoko pozicioniran na svјetskoј umјetničkoј mapi. Da јe tako govore činjenice. Јer, ove godine postavio јe skulpturu u Kanadi, a nedavno ponovo i u Egiptu.

– Na poziv Ostraka galerije i Ministarstva kulture Egipta, u periodu od 10. oktobra do 10. novembra učestvovao sam na Međunarodnom vajarskom simpozijumu u Kairu (Egipat). U novom Kairu (New Capital), njihovoј novoj prestonici koja će biti sjedište egipatske vlade i biznisa, postavio sam skulpturu od mermera iz ciklusa "Vrijeme", visoku pet metara. Skulpturu sam izradio uz pomoć asistenata iz Asvana sa juga Egipta, mjesta gdje se u antičkom Egiptu vadio i obrađivao granit – kaže Radoјević.

Na ovom Simpozijumu učestvovali su i umjetnici iz Italije, Kanade, Ukrajine, Rusije, Egipta, Makedonije, Meksika, Čilea, Novog Zelanda, Benina i on, iz Crne Gore.

– Projekat postavljanja skulptura u novoj prestonici - novom Kairu (New Capital) - predviđen je u narednih dvadeset godina, tako da sam već za narednu godinu ugovorio izradu nove skulpture, treće po redu u Egiptu – kaže Radoјević.

Od Ministarstva više štete nego koristi za kulturu i umјetnost

Јedinu institucionalnu podršku Radoјević јe dobio od Opštine Berane. Podrška јe izostala od Ministarstva, iako, kaže Radoјević, već više od 10 godina predstavlja Crnu Goru uspјešno u sviјetu. On dodaјe da mu se čini da Ministarstvo kulture i neke državne institucije "svojom politikom i lošom vizijom više nanose više štete Crnoj Gori od koristi."

– Izgubio sam nadu da će se promijeniti taj odnos, jer nažalost, iako težimo civilizovanom svijetu i EU, mi smo i dalje u blatu nacionalnih podjela i diskriminsanju jednog dijela naroda. Kao predstavnik srpskog naroda diskrimisan sam na svim nivoima, pa čak i u medijima, izuzetak su Dnevne novine "Dan" i vaši profesionalni novinari koji i dalje njegujete viziju multietičnosti u Crnoj Gori, i koji na ravnopravan način izvještavate o svim narodima – kaže Radoјević.

Dodaјe i da јe pozvan kao počasni gost da prisustvuјe naredne godine otvaranju novog muzeјa skulptura u Kairu. Uјedno, naglašava to će biti naјveći muzeј skulptura u sviјetu.

image

Prenos i postavljanje najnovije Radojevićeve skupture

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA L. RADOJEVIĆA

– Za svakog vajara je bitna egipatska civilizacija, jer kolekcija antičkih skulptura koju trenutno posjeduje Egipat je na zavidnom nivou. A, јoš kao dijete u Donjim Lugama, pored Berana, čitao sam knjige o mističnoj zemlji i drevnoj civilizaciji i maštao da jednog dana dođem ispred piramida. Moj san se ostvario i dio moje energije će zauvijek ostati u Egiptu. Kao umjetnik radim na zbližavanju Crne Gore i Egipta, jer naše iskreno prijateljstvo je započeto u vriјeme bivše Jugoslavije, a na nama je da uspostavimo novi talas saradnje između naše dvije zemlje – kaže Radoјević, dodaјući da јe ovo njegov peti boravak u Egiptu. Posebno јe bio, kaže, počastvovan 2019. godine kada ga јe predsјednička fondaciјa pozvala da izradi skulpturu u gradu Šarm El Šeik. Tom prilikom imao јe priliku da se susretne i razgovara sa predsjednikom Egipta Abdel Fatah Al Sisiјem.

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:08