Лутке и сценографије - прије извођења / -ФОТО: Ж.Ј.
21/03/2022 u 16:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лутка може што не може глумац

Подгоричко Градско позориште са два програма обиљежило Свјетски дан луткарства - луткарском представом "Маца Папучарица" и програмом у Његошевом парку "Лутка и њен свијет"

Поводом Свjетског дана луткарства који се обиљежава 21. марта, глумац и редитељ Давор Драгојевић у подгоричком Његошевом парку одржао је данас за дјецу едукативну представу "Лутка и њен свиjет". Малишани који су дошли са тетама из вртића, као и они који су дошли са бакама, декама, родитељима, могли су видјети различите позоришне лутке, али и научити неке основне појмове везане за позоришну умјетност: сценографија, реквизит, костим, параван...

Драгојевић је дјецу с овим појмовима упознао кроз вођење лутака и сценографијама из неких од најгледанијих луткарских представа Градског позоришта Подгорица, његове матичне куће. Приказао им је технике којима се воде гињоли, марионете, јавајке, мапет лутке, естрадне лутке, али како и људска рука може бити "лутка".

Корона им "забранила" позориште

На Драгојевићево "предавање" дошли су и Јован, Аника и Ања који иду у вртић "Чарли Чаплин".

Јован каже да не воли баш да се игра луткицама, али воли с неким играчкицама, као што су Штрумфови. У позориште, додаје, "идем понекад".

– Гледао сам прије неке представе, али сад због короне не гледам баш - каже Јован.

Аника додаје да се и она, као и Јоцо, воли играти Штрумфовима. A Aња каже да посебно воли своје луткице. Признаје да се понекад боји позоришта, кад је мрак.

– Оно што лутку чини посебном јесте да она може да уради оно што не може човјек, што не може глумац. Наравно, то зависи од начина на који глумац води лутку, на који јој даје душу, а зависи и од вјештине којом морате да овладате. Као глумац морате преко лутке на публику да пренесете емоцију, и то је посебност - каже Драгојевић.

Заједно са Љиљаном Бурзан Николић иницијатор је и првог Фестивала луткарства у Црној Гори, који је изостао већ другу годину за редом због пандемије. Најављује да се припремају за септембар ове године, и да се надају да ћемо сви уживати у луткарским представама. Учешће су засад потврдила позоришта из Ниша, Скопља и Подгорице.

Изазов за приповједаче - оживите поштовање за океане

Пред извођење луткарске представе подгоричког Градског "Маца Папучарица" глумица Марија Ђурић прочитала је поруку коју је испред UNIMA-e ове године написала индијска луткарка Ранџана Падеј. Своје обраћање - причу посветила је мору, као животној сили из које је произишао сав живот на Земљи, а које је извориште и прича и причања. Но, Пандеј истиче и велики еколошки проблем - загађење океана.

– Море је сведено на супу пуну смећа у коjоj умиру корали и морска бића. Свако од нас на своj jе мален начин дио ове тужне стварности. Ево изазова за све савремене приповjедаче: нека оживе поштовање према морима ове Земље − нашег jединог дома. Удружимо своjе таленте с тим циљем. Одмах! - поручује Пандеј.

Драгојевић најављује и да би ове године подгоричко Градско требало да уради луткарску представу "Тарзан", у режији чешког редитеља Јакуба Максимова.

– Радујемо се, једва чекамо да почнемо да радимо, јер је Максимов изузетан млади редитељ, награђиван, ради мало другачије луткарске представе, а које треба погледати - каже Драгојевић.

Поред Градског позоришта програм "Лутка и њен свиjет" подржао је и Секретаријат за културу и спорт Подгорице.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:58